Hlevski gnoj

Hlevski gnoj je blato živali, pomešano s hlevskim nastiljem (slama, seno, listje). Najpogosteje se uporablja hlevski gnoj iz blata govedi, lahko pa uporabimo tudi konjski, prašičji ali kurji gnoj.

Hlevski gnoj je odlično organsko gnojilo, ki je primerno za uporabo v vrtovih. 10 kg govejega hlevskega gnoja vsebuje okoli 0,05 kg dušika, 0,025 kg fosforja in 0,06 kg kalija. Hlevski gnoj je odlično gnojilo za krompir, kumare, zeleno, zelnice, peso in drugo zelenjavo ter za jagodičevje. Gnojimo spomladi, preden sejemo in sadimo ali pa jeseni. Hlevski gnoj po gnojenju takoj plitvo vkopljemo. Na kvadratni meter grede potresemo približno 2 kg gnoja.

Na vrtu uporabljamo dobro uležan hlevski gnoj. Dobimo ga lahko pri bližnjem kmetu, ki nam ga bo tudi lahko pripeljal s traktorjem, ali pa v trgovini kupimo različna gnojila iz hlevskega gnoja. Ta gnojila so na različen način predelan hlevski gnoj govedi, konj, prašičev in kokoši, ki mu lahko dodajo različne umetne in naravne dodatke. Pred nakupom zato dobro preberimo sestavo, da vemo, kaj kupujemo. Pri gnojenju se natančno držimo navodil proizvajalca.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem