Zeliščni vrt

Zeliščni vrtNameniti del vrt zeliščem in tako ustvariti zeliščni vrt, ima veliko praktičnih koristi, pa tudi estetskih. Zelišča sama po sebi so zanimive rastline, ki bodo deležne radovednih pogledov. Veliko zelišč oddaja prijete vonj, kar je še dodatna popestritev vrta.

Glavna korist, ki jo imamo od zelišč, je njihova uporabnost v prehrani v obliki začimb in sestavin različnih pripravkov, kot so čaji, mazila in drugo. Z domačega vrta so nam preko celega leta na voljo začimbe in zelišča, pridelana na ekološki način brez kemičnih pripravkov. V času rasti lahko uporabljamo sveža, kar bo še posebej dobro vplivalo na okus hrane, za zimo pa jih shranimo v različnih oblikah.

Zelišča lahko posadimo v del vrta, ki ga namenimo samo njim in tako napravimo pravi zeliščni vrt. Oblike takšnega vrta so različne, prav tako pa lahko med seboj kombiniramo različna zelišča in ustvarjamo različne vzorce. Zelišča lahko sadimo v zelenjavni vrt med ostalo zelenjavo. S svojo barvo in obliko bodo popestrila videz zelenjavnih gredic. Zelišča so nepogrešljiva v vsakem zelenjavnem vrtu, kjer zelenjavo pridelujemo po ekoloških načelih. Ščitijo jo pred boleznimi in škodljivci.

Zelišča ne smejo manjkati na vsakem pravem domačem ali kmečkem vrtu. Naj bodo zasajena čim bližje kuhinji, da bodo vedno blizu kuharja ali kuharice. Če živimo v bloku, si lahko majhen zeliščni vrtiček uredimo na balkonu v cvetličnem koritu ali nekaj cvetličnih lončkih. Zelišča lahko  gojimo tudi v cvetličnih lončkih na notranji okenski polici.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem