Oblikovalni elementi

Nenavaden vrtVrt, kjer imajo glavno mesto rastline, je lahko zelo lep vrt, vendar pa ne bo imel izrazitega značaja. Rastline so lepe same po sebi in se preko leta spreminjajo, z njimi pa se spreminja tudi vrt. Šele različni oblikovalni elementi dajo vrtu nekaj stalnosti in nespremenljivosti in oblikujejo izrazitejši značaj.

Z različnimi oblikovalnimi elementi naredimo vrt uporabnejši in prijetnejši za uporabo. Na vrt lahko postavimo vrtno hišico, v kateri shranjujemo orodje, napravimo paviljon, kjer bomo preživljali prijetne urice ali pa zgradimo teraso z nadstreškom, da bomo lahko tudi ob toplih deževnih dnevih obedovali na prostem.

Ne smemo pozabiti tudi na elemente, ki vrt izoblikujejo, zaščitijo in nam omogočajo gibanje po vrtu. To so ograje, poti, vrtna vrata in stopnice. Vsak od teh elementov ima svoje zakonitosti in posebnosti, ki jih upoštevamo pri oblikovanju vrta. Glavna lastnost pa je, da večine teh elementov ne moremo premikati ali pa je njihovo premikanje in spreminjanje povezano z večjimi (gradbenimi) posegi v vrt.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem