Oskrba grmovnic

Pravilno posajeni grmi ne potrebujejo veliko nege. Sveže posajene redno zalivamo in gnojimo, dokler se ne vrastejo.

Grme zalivamo v daljših sušnih obdobjih. Zalijemo vedno toliko, da so tla okoli grma temeljito prepojena z vodo. Zalivamo redkeje in temeljito, razen tiste, ki imajo plitve korenine in jih zalivamo pogosteje.

Z gred z grmovnicami redno odstranjujemo plevel. Pred saditvijo odstranimo ves plevel. Plevel nato odstranjujemo izpod grmov toliko časa, da dovolj zrastejo, da zadušijo plevel.

Okoli sveže posajenih grmov natresemo zastirko (običajno zmleto lubje, sekance ali dobro uležan hlevski gnoj), tako da sega približno 0,5 m preko območja korenin. Pri starejših grmih naj zastirka sega okoli 0,3 m preko območja korenin. Zastirka naj bo debela 5 do 10 cm.

Grmovnice redno gnojimo z organskimi in anorganskimi gnojili. Gnojenje je bolj pomembno, če jih redno obrezujemo.

Pri nekaterih lepo cvetočih grmih, kot so rododendroni, redno odstranjujemo odcvetele cvetove, da spodbujamo tvorbo novih cvetov.

Če moramo grm presaditi, to storimo jeseni. Grm izkopljemo skupaj s koreninsko grudo in ga posadimo na novo mesto. Pri tem si pomagamo z večjo vrečo ali podobnim materialom, s katerim zaščitimo koreninsko grudo pri prenosu.

Grme, ki rastejo v ustreznih razmerah, redko prizadenejo bolezni in škodljivci. Ko se grmi starajo, začnejo izgubljati na življenjski moči in postanejo bolj dovzetni za razne težave. Takrat moramo biti bolj pozorni in ob po potrebi pravočasno ukrepati. Prestare grme običajno nadomestimo z novimi mlajšimi.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem