Oskrba skalnjaka

Skalnjak potrebuje redno oskrbo, rastline pa neprestano nego. Rastline v skalnjakih ne živijo v svojem naravnem okolju, zato jih moramo bolj negovati, da se lepo razvijajo in ne propadejo.

Mlade rastline potrebujejo redno in temeljito zalivanje. Ko razvijejo koreninski sistem, ki je zelo velik in sega globoko, pa običajno potrebujejo le toliko vode, kot jo dobijo z dežjem. V suhih in vročih poletjih občasno temeljito zalijemo. Zalivamo zgodaj zjutraj ali ponoči, ko se skale in kamenje že ohladijo. Rastline v posodah in na visokih gredah redno zalivamo.

Redno obrezovanje alpskih rastlin poskrbi za gosto in razvejano rast, z njo pa tudi preprečujemo, da bi se rastline preveč razrasle. Pri lesnatih trajnicah in grmovnicah odstranjujemo bolne, poškodovane in odmrle dele, živih delov pa ne odstranjujemo, saj rastejo zelo počasi. Obrezujemo spomladi, ko mine nevarnost pozeb. Pri cvetočih rastlinah redno odstranjujemo uvele cvetove in odmrle liste. Nekatere vrste zelnatih trajnic po cvetenju močno porežemo. Stebla skrajšamo za okoli polovico, da spodbudimo rast in cvetenje v naslednjem letu. Rastline, ki se preveč razrastejo, lahko močno obrežemo ali pa jih populimo. Močno obrezane rastline pognojimo.

Po ureditvi skalnjaka nekaj let ne gnojimo. Ko začnejo rastline rasti počasneje, jih lahko pognojimo s posebnim gnojilom za skalnjake, ki ga vdelamo v zgornjo plast prsti. Lahko pa odstranimo nekaj prsti in jo nadomestimo z novo.

Vrhnjo plast gramoza, s katero smo posuli skalnjak, potem, ko smo posadili rastline, redno obnavljamo. Tam, kjer se pojavi gola prst, jo posujemo z gramozom. Vsako jesen pregledamo gramoz in ga po potrebi na novo nasujemo na mestih, kjer je to potrebno.

Skalnjak redno pregledujemo in iščemo plevele. Te moramo čim hitreje odstraniti, saj je odstranjevanje plevela v skalnjaku zahtevno opravilo. Če se plevel preveč razraste in ga ne moremo zatreti na noben drug način, uporabimo herbicid, ki ga namažemo po listih.

Pošlji povpraševanje in pridobi ponudbe
Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem