Vrtna kuhinja

Vrtna kuhinja je za vse ljubitelje kuhanja, ki se želijo v lepih dnevih iz kuhinje v hiši preseliti na prosto. Vrtna kuhinja nudi kuharju najosnovnejše: delovno površino, tekočo vodo in možnost kuhanja ali pečenja hrane.

Različnih izvedb vrtne kuhinje je mnogo. Najosnovnejša izvedba je kombinacija delovnega pulta, pomivalnega korita in žara, ki jo lahko namestimo kamorkoli v vrtu. Do neke mere je takšna kuhinja prenosna, saj potrebujemo le vrtno cev za dovod vode.

Vrtne kuhinje so običajno zidane. Posamezni elementi so vzidani v betonski ali kamniti okvir. Na robu terase, ob steni hiše ali na drugem primernem mestu postavimo kamniti pult s pomivalnim koritom in vrtnim kaminom. Tako bo priprava hrane za žar bolj enostavna. Takšna vrtna kuhinja ne potrebuje zaščite pred dežjem. Če pa namestimo plinski ali električni štedilnik in morda tudi pečico, pa moramo kuhinjo zaščititi pred vremenskimi vplivi. Predvsem moramo biti pozorni na zaščito električne napeljave pred vodo. Lahko napravimo večji nadstrešek ali pa postavimo zidano ali leseno hišico, ki je na eni strani povsem odprta (ali pa se lahko odpre), da je neposredna povezava med vrtno mizo in vrtno kuhinjo. V takšno kuhinjo lahko namestimo tudi omarice, v katerih shranjujemo posodo, začimbe in drugo. Hrane ni priporočljivo shranjevati v vrtni kuhinji, saj bo privlačila divje živali.

Pokrita vrtna kuhinja z jedilno mizo

V večji vrtni kuhinji naj bo prostor za hladilnik. V njem bomo lahko shranjevali živila, preden jih bomo uporabili. Praktičnost hladilnika se bo izkazala v poletni vročini, ko nam ne bo treba po vsak kos mesa, sira in drugih živil v hišni hladilnik. Najpogosteje bomo hladilnik uporabljali za hlajenje pijače. Hladilnik namestimo tako, da je v senci. Sicer je smiselno, da je kuhinja v senci, ker bo v poletni vročini kuharju na soncu neprijetno vroče.

Vrtna kuhinja ni primerna le za pripravo kosil na prostem, temveč lahko v njej pripravljamo tudi jedi, ki med kuhanjem oddajajo močne vonjave. V jesenskem času lahko tu pripravljamo marmelado, sokove in drugo ozimnico. Če je kuhinja pravilno izdelana, bo tudi čiščenje enostavno.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem