Sadno-zelenjavni zimski vrt

Tip: hladen, zmeren.

Zimski vrt lahko uporabljamo tudi za gojenje zelenjave in sadja, ki v našem podnebnem pasu ne uspeva zaradi prenizkih zimskih temperatur. Pridelujemo lahko različno tropsko sadje in zelenjavo.

Medsebojno lahko kombiniramo tropsko sadje in zelenjavo. Drevesa in grmovnice posadimo v večje posode ali v grede, zelenjavo pa lahko gojimo v koritih in gredah. Če želimo preko zime pridelovati zelenjavo, ki jo sicer gojimo poleti, bomo morali namestiti posebna svetila, s katerimi bomo podaljševali dan. Takšno gojenje sicer raje prepustimo specializiranim proizvajalcem, ki imajo velike rastlinjake, mi pa raje posadimo zelišča, ki jih bomo lahko sveže uporabljali preko vse zime. 

Ananas na rastlini

Izbira dreves je velika. Sadimo pritlikave sorte oz. drevesa redno obrezujemo, da ne postanejo prevelika. Upoštevati moramo, da so nekatere vrste samooplodne, druge pa potrebujejo žuželke, ki jih oprašujejo. Ker žuželk v zimskem vrtu ne bomo gojili, lahko cvetove oprašujemo s pomočjo čopiča, s katerim prenašamo cvetni prah. 

V zimskem vrtu lahko gojimo sadne vrste, kot so pritlikava banana, papaja, kivi, granatno jabolko, citrusi (mandarine, pomaranče, limone, kumkvat), figovec, kaki, guava idr. Pri tem moramo paziti, katere vrste sadimo, saj so nekatere primerne za hladen tip zimskega vrta, nekatere pa za zmeren. Izmed zelenjave najpogosteje gojimo papriko, kumare in paradižnik. 

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem