Zeliščni vrt na terasi ali balkonu

Zelišča lahko, tako kot druge rastline, gojimo v posodah na balkonu ali terasi. Na takšnem zeliščnem vrtu lahko pridelamo dovolj zelišč za sprotne potrebe v kuhinji in za shranjevanje za kasnejšo uporabo. Če posadimo zelišča, ki oddajajo vonj, potem bomo balkonu ali terasi dodali še eno dimenzijo – vonjave.

Zelišča gojimo v cvetličnih lončkih, loncih in koritih. V eni posodi imamo lahko več različnih vrst zelišč in tako ustvarimo zanimive barvne in oblikovne kombinacije. Pri tem pazimo, da skupaj sadimo zelišča, ki si medsebojno ustrezajo. Ker lahko posode premikamo, lahko takšen vrt preko leta spreminjamo. Čeprav ne moremo oblikovati križnega vrta ali zeliščne spirale, pa lahko v večjih posodah ustvarimo različne oblike zasaditve.

Na prostem lahko prezimujejo zelišča, ki jim temperature pod lediščem ne škodijo. Ker so v posodah, so nekoliko bolj izpostavljena zmrzali, zato lonce in korita zaščitimo pred zmrzaljo, tako, da jih premaknemo na zavetno lego ali obdamo s suho travo, staro odejo ali drugim podobnim materialom.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem