Stopnice v vrtu

Stopnice v vrtuStopnice v vrtu olajšujejo premagovanje višinskih razlik. Pri vrtovih na pobočjih je hoja po travi neprijetna, v deževnem vremenu pa celo nevarna. Gradnja poti po nagnjenem terenu je lahko bolj zahtevna, poti pa niso lepe. Če je naklon večji od 10 %, izdelamo stopnice.

Stopnice lahko naredimo pravokotno na breg. Takšne stopnice se dobro obnesejo pri strmih terasastih vrtovih, v drugih vrtovih pa ne delujejo dobro. Stopnišča raje speljemo čim bolj položno, vzporedno na breg, tako da vijugamo. Na vsaki spremembi smeri lahko napravimo podest, ki omogoča počitek. Tako ustvarimo nivojski način vzpenjanja.

Dimenzije stopnic so lahko različne, pomembno pa je, da omogočajo varno hojo. Nižje, kot so stopnice, globlje naj bodo. Tako naj bodo stopnice višine 10 cm globoke 42 cm, da bo hoja tekoča, stopnice visoke 16 cm naj bodo globoke 30 cm. Naklon posamezne stopnice naj bo 1 do 2 %, da bo voda nemoteno odtekala. Stopnice naj bodo široke vsaj 60 cm, da bomo lahko po njih nemoteno hodili. Če želimo ob levem ali desnem robu posaditi rastlinje, naj bo širina vsaj 15 cm večja, da jih bodo rastline nekoliko prerasle.

Stopnice na vrtu

Stopnice lahko različno oblikujemo. Rob ali ograja bo stopnice naredila toge. Stopnice lahko obrobimo z nizkimi pokrovnimi trajnicami ali drugim zelenjem, kar bo napravilo mehak prehod. Zelo dober učinek imajo stopnice, ki so na eni strani obdane z zidom.

Za stopnice lahko uporabljamo različne materiale. Zelo primeren material sta kamen in les. Če uporabimo kamnite ali betonske plošče, bo izgradnja zelo enostavna. Pobočje stopničasto oblikujemo, utrdimo s peskom in postavimo plošče. Lesene stopnice so tudi enostavne za izdelavo, vendar pa jih bomo morali pogosto obnavljati, ob vlagi in dežju pa bodo spolzke. Najbolj stabilne so zidane stopnice, kjer izdelamo temelje.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem