Vodni vrt

Voda je zanimiv oblikovalni element, ki ga lahko vključimo skoraj v vsak vrt. Če imamo večji vrt, lahko napravimo ribnik, pri manjšem lahko v večjo posodo natočimo vodo in posadimo lokvanj. Pri vrtovih na pobočju pa lahko naredimo daljši studenček. Če imamo to srečo, da po našem vrtu teče studenček ali potoček, ga lahko na različne načine vključimo v podobo vrta.

Ribnik na vrtu

Voda ima v vrtu svoj čar in svojo vlogo. Vodni motivi delujejo pomirjajoče in sproščujoče. Žuborenje studenčka, ki poskakuje po kamnih in preko majhnih slapov vnese v vrt še novo dimenzijo zvoka. Vodni vrt je privlačen za vodne živali in zagotovo se bodo naselili drsalci in žabe. Če imamo večji vodni vrt z močvirnim delom, pa, če imamo srečo, bo svoje domovanje našla belouška. Ta majhna kača je zelo koristna žival in nam bo v vrtu naredila veliko koristi.

Vodni vrt

V vodni vrt lahko spremenimo le del vrta, ali pa kar celoten vrt. Pomembno je, da bregove dobro utrdimo in naredimo pohodne površine, kjer se bomo lahko gibali. Tudi bazen je lahko del vodnega vrta. Če imamo dovolj velik vrt, naredimo pravi naravni bazen ali velik ribnik, kjer se lahko kopamo. Ne sme nas motiti barva vode, ki je temne rjavkaste barve in ne bo nikoli kristalno prosojna. Voda je kljub temu čista in primerna za kopanje. Ker se naravno čisti, ni treba uporabljati klora, le po potrebi pa namestimo filter

Vodni studenec na vrtu

V stoječo vodo lahko zasadimo lokvanje in druge vodne rastline. Te naj prekrivajo največ tretjino vodne površine. Tako omogočimo zadostno izmenjavo kisika in neproblematično življenje za ribe in druge vodne živali. Najlepši ribniki so z naravno oblikovanim robom, kjer vodni svet prehaja v močvirje in nato v del z vlagoljubnimi rastlinami.

Pošlji povpraševanje in pridobi ponudbe
Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem