Vrtna trata

Vrtna trata je zelena preproga vrta. Brez trate danes skoraj ni vrta, izjema so manjši atrijski vrtovi in vrtovi na sušnih območjih, kjer so površine med gredami tlakovane. Trata predstavlja vezni člen med gredami in drugimi vrtnimi elementi, obenem pa tvori zeleno ozadje za druge, predvsem cvetoče rastline.

Zelena barva trate ima pomembno vlogo pri barvnem snovanju vrta. Ob zeleni trati barve cvetov in listov rastlin povsem zaživijo, nekoliko pa ublaži premočne barve. Poleg tega je zelena barva prijetna za oči.

Trata in živa meja

Trato sestavljajo različne trave, ki tvorijo mehko zeleno blazino. Izbiramo sorte trav, ki ustrezajo namenu. Na mestih, kjer hodimo, sejemo bolj odporne sorte, za okrasno trato, pa lahko izberemo bolj nežne sorte.

Okrasna trata

Namen okrasne trate je tvoriti podlago za cvetlične grede in za ustvarjanje zelene podlage vrtu. Sestavljena je iz nežnih in gostih sort trav, ki tvorijo enakomerno zelene liste. V okrasni trati ni plevelov, prav tako pa ni namenjena hoji.

Za ureditev lepe okrasne trate potrebujemo kakovostno mešanico semena in veliko vzdrževanja. Trato moramo redno kositi in odstranjevati plevel. Kosimo vsaj dvakrat tedensko. Redno jo gnojimo in zalivamo. Vsako leto jo prezračimo in povaljamo.

Ob robu okrasne trate posadimo le posamezna drevesa ali grme. V trato ne sadimo dreves in grmov, ker okoli njih ne bo dovolj lepa.

Okrasna trata je pomemben oblikovalni element v strogo geometrijskih oblikah vrtov. Uporabljamo jo kot dopolnilo ali pa za blažitev ostrih linij. Zelo lepo se ujame z živimi mejami in pokončnimi okrasnimi elementi. Nepravilno oblikovane površine razgibajo vrt, s podolgovato travnato površino pa vrt na videz povečamo.

Uporabna trata

Sestavni del vsakega družinskega vrta je uporabna trata. To je trata, ki je namenjena hoji, tekanju in igri. Sestavljena je iz trav, ki so odporne proti hoji in večjim obremenitvam. Njena podoba ni tako enakomerna in pogosto se v njej zarastejo različni pleveli, ki v manjši količini ne predstavljajo težave, so pa pokazatelj, da trati manjkajo določene hranilne snovi.

Vzdrževanje uporabne trate je manj zahtevno od vzdrževanja okrasne trate. Redno jo kosimo, gnojimo in po potrebi prezračimo. Plevele odstranjujemo, če se preveč razrastejo. Odstranjevanje ni potrebno, če so nam všeč različne cvetlice, kot so regrat, marjetice, spominčice, trpotci in drugo. Te rastline so s svojimi cvetovi lepa popestritev trate in jih lahko obdržimo.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem