Vrtna miza

Vrtna mizaVrtna miza je glavni kos vrtnega pohištva v družinskem vrtu. Je osrednji in najpomembnejši element vrta. Okoli mize se družina zbere za poletna kosila med prostimi dnevi. To je tudi mesto za vrtne zabave.

Vrtne mize so najpogosteje pravokotne ali okrogle in različnih velikosti. Ko se odločamo za nakup mize, razmislimo, koliko ljudi bo sedelo za mizo. Upoštevati moramo, da morajo za mizo najti mesto vsi družinski člani, prostor pa mora biti še za kakšnega gosta. Tako je v primeru štiričlanske družine smiselno kupiti mizo, ki omogoča udobno sedenje šestim. Za takšno mizo se lahko ob zabavi »stisne« tudi več ljudi, vendar na račun udobja.

Mize so lahko lesene, kovinske, iz umetnih mas ali kamnite. Proizvajalci lahko med seboj kombinirajo različne materiale. Najbolj trpežna je kamnita miza, ki je neobčutljiva na vremenske razmere. Če nam jo izdelajo iz katerega izmed posebnih kamnov, je lahko zelo lep okras. Njena slabost je teža, kar pomeni, da je ne moremo premikati. Pri lesenih mizah moramo biti pozorni, da so izdelane iz vzdržljivega in trdega lesa, da bodo kljubovale vremenskim razmeram. Te mize je lažje prestavljati, moramo pa jih redno vzdrževati. Kovinske mize so nezahtevne glede vzdrževanja. Mize iz umetnih mas so enostavne za premikanje, so pa pogosto nekoliko slabše kakovosti. Nekateri proizvajalci med seboj kombinirajo različne materiale in tako izkoristijo najboljše lastnosti posameznega materiala.

Vrtna miza
Velikost vrtne mize naj bo prilagojena razpoložljivemu prostoru.

Vrtna miza svoje mesto najde na terasi ali na ravnem delu vrta, ki ni preveč oddaljen od hiše. Tla okoli mize morajo biti dobro utrjena. Če to ni terasa z zidanimi ali lesenimi tlemi, je najbolje, da tla tlakujemo s kamnitimi ploščami, betonskimi tlakovci ali na kak drug način. Okoli mize naj bo dovolj prostora za stole. Na vsaki strani vsaj 1,5 m, če pa je miza okrogla, pa še nekoliko več. Tako bo sedanje na stole enostavno in bo dovolj prostora za gibanje.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem