Sajenje grmov v vrtu

Za sajenje grmov veljajo enaka priporočila, kot za sajenje dreves. Grme običajno posadimo na stalno mesto, a jih lahko kasneje tudi presajamo. Lažje presajamo manjše grme, ki ne razvijejo obsežnega koreninskega sistema. Kupimo lahko različne grmovnice. Nekatere v naših razmerah dobro uspevajo, nekatere pa zime na prostem ne preživijo. Takšne sadimo v posode.

Nakup grmovnic

Grmovnice lahko kupimo v drevesnicah, vrtnarijah in vrtnarskih centrih. V ponudbi so različne grmovnice različnih velikosti in starosti. Vedno kupimo tiste grme, ki so videti zdravi, nepoškodovani in brez škodljivcev. Predvsem pri dražjih grmih zahtevajmo od prodajalca garancijo, s katero nam bo jamčil, da bo grm zamenjal, če bo ta v letu dni propadel.

V vsakem letnem času lahko kupimo grme posajene v posode, čeprav je najboljši čas za sajenje pozimi. Sadike vzgajajo v posodah in imajo dobro razvite in nepoškodovane korenine. Zaradi tega se lažje primejo, sadimo pa jih lahko preko celega leta. Pred nakupom preverimo, ali je bil grm res vzgojen v posodi in ne vanjo presajeno pred prodajo. Če odstranimo posodo, mora biti koreninski sistem dobro razvit, vendar pa korenine ne smejo biti zvite ali stlačene. Zemlja se mora držati korenin. Izogibajmo se sadik, pri katerih korenine silijo skozi luknjo v dnu posode. Če je bil grm presajen v posodo pred prodajo, z njim ravnamo, kot da gre za grm z golimi koreninami.

Jeseni in zgodaj spomladi prodajajo grme z golimi koreninami. To so sadike, ki so jih vzgojili na gredah in jih jeseni izkopali. Sadimo jih lahko v dobi mirovanja, zato takšnih sadik ne kupujemo spomladi, ko brsti že odženejo in poleti, ker je zelo majhna verjetnost, da se bodo prijele. Pred nakupom preverimo, ali je koreninski sistem dobro razvit, so korenine brez poškodb in znakov bolezni ter enakomerno razvite v vse strani.

Grme s koreninsko grudo izkopljejo iz gred skupaj z zemljo in korenine zavijejo v mrežo, filc ali raševino. Tako se korenine ohranijo nepoškodovane. Grme s koreninsko grudo kupimo v dobi mirovanja, ko jih tudi sadimo.

Sajenje grmovnic

Grmovnice sadimo v dobi mirovanja: jeseni in pozimi. Sadimo, kadar razmere to dopuščajo in zemlja ni zmrznjena. Grme, ki smo jih kupili v posodah, lahko sadimo preko celega leta, vendar pa dosežemo najboljši učinek, če jih sadimo v času mirovanja.

Tla, kjer bomo sadili grmovnice, moramo dobro pripraviti jeseni. Z mesta sajenja ali grede odstranimo ves plevel. Zemljo globoko prekopljemo in vkopljemo večjo količino komposta ali dobro uležanega hlevskega gnoja.

Grm posadimo v izkopano jamo, ki je dvojnega ali trojnega premera koreninskega sistema. Globoka naj bo toliko, da bo grm posajen enako globoko, kot je bil v posodi ali na gredi. Če imamo grm v posodi, mora biti zgornji del zemlje, ki se drži koreninskega sistema, poravnan z višino grede. Če pa imamo grm z golimi koreninami ali s koreninsko grudo, pa mora biti grm posajen tako, da je koreninski vrat poravnan z gredo. Pri grmih s koreninsko grudo odstranimo zaščito. Grm položimo v jamo in začnemo zasipati z zemljo. Če imamo grm z golimi koreninami, grm narahlo tresemo, da zemlja prodre med korenine. Zemljo tlačimo z roko. Pri visokodebelnih grmih preden položimo grm v jamo, zabijemo v tla lesen kol za oporo. Če grme sadimo ob zid, naj bodo posajeni vsaj 25 cm stran od zidu.

Grmi običajno ne potrebujejo opore. Izjema so visokodebelni grmi in grmi, ki imajo neenakomerno razvito krošnjo. Najbolj praktično je v sadilno jamo zabiti kol, lahko pa v krogu s premerom 2 m okoli grma zabijemo tri kole, na katere z vrvjo privežemo grm. Mesto, kjer je vrv privezana na grm, zaščitimo z gumo ali drugim primernim materialom, da ne pride do poškodbe.

Sveže posajene grme temeljito zalijemo. Na vetrovnem rastišču poskrbimo za zaščito pred izsuševanjem.

Sajenje grmov v posode

Grme lahko posadimo v posode, ki so dovolj velike. Pri presajanju grma mora biti nova posoda vsaj 5 cm širša od stare. V posode sadimo grme v poznem poletju in v jeseni, če pa so prej rasli v posodi, pa jih lahko presajamo vse leto.

Na dnu posode ustvarimo drenažno plast za odvajanje odvečne vode. Na dno damo plast črepinj, na katere nasujemo 2 do 3 cm grobega gramoza. Na drenažo nasujemo prst bogato s hranili zmešano na osnovi ilovice. Za rododendrone in druge grme, ki rastejo v kislih tleh, pripravimo kislo mešanico prsti. Prst nasujemo do višine 4 cm pod robom posode. Nanjo nasujemo zastirko.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem