Naravni vrt

Naravni vrt je stil oblikovanja vrtov, kjer vrt prepustimo naravi, a njegov razvoj usmerjamo. Prisluhnemo rastlinam in jim skušamo ustreči. Opazujemo, katere rastline se pojavijo v vrtu same od sebe in jih spodbujamo k širjenju. V naravni vrt sadimo le rastline, ki so doma v okolju, kjer je vrt. Eksotičnih rastlin ne sadimo. Naravni vrt je sočasno tudi eko vrt.

Oblikovanje naravnega vrta je dolgotrajen proces, če začnemo iz nič. Tudi preoblikovanje starega vrta v naravni vrt vzame veliko časa. Pri tem je pomembno, da na začetku ne odstranimo vseh rastlin, ki v vrt ne sodijo več, temveč jih odstranjujemo postopoma, ko v vrt prinašamo nove.

Bolj kot cvetličnim gredam se posvečamo ustvarjanju različnih življenjskih okolij. Suh zid ali kup dračja je lahko nišni življenjski prostor za nekatere izbrane rastline in živali. Živali so sestavni del vsakega naravnega vrta, zato se ne smemo čuditi, če se bodo v vrt naselile ptice, številne žuželke, jež in druge živali. Tudi večje divje živali bodo prišle na obisk, zato naj ne bo nepredušno zagrajen. V ograji pustimo prehode, skozi katere bodo lahko živali prihajale in odhajale.

Poti v vrtu naj bodo zasajene s travo, tlakovane z lesenimi kockami, posute z lubjem ali pa iz posameznih kamnitih stopnih plošč. Za posamezne elemente v vrtu uporabljamo zgolj naravne materiale, kot so les, opeka in naravni kamen.

V naravni vrt sodi vrtno pohištvo, ki se zlije z okoljem. Pohištvo iz lesa, kovine in kamna se bo lepo zlilo s podobo vrta. Vrtno garnituro lahko namestimo na trato, ali pa pod drevo.

Pošlji povpraševanje in pridobi ponudbe
Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem