Oskrba enoletnic in dvoletnic

Enoletnice in dvoletnice so dokaj nezahtevne rastline in ne potrebujejo veliko oskrbe. Kratka življenjska doba ne dopušča, da bi se pojavljale večje težave.

Mlade rastline redno zalivamo. Ko se ukoreninijo, zalivamo le še po potrebi, predvsem v suhih obdobjih. Rastline, ki so posajene v posode, zalivamo pogosteje. Rastline na okenskih policah, ki so na južni in zahodni strani hiše v času poletne vročine pogosteje zalivamo. Zalivamo zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko se zemlja že nekoliko ohladi.

Če smo enoletnice in dvoletnice sadili v pravilno pripravljeno zemljo, potem jih ni treba gnojiti. Pretirano gnojene spodbudi rast zelenih delov. Pred cvetenjem jih lahko pognojimo le, če rastejo na zelo revnih tleh.

Redno odstranjujemo plevel. Plevel izpulimo. Najboljši učinek bomo dosegli, če odstranjujemo mlad plevel, ki se še ni dobro razvil.

Odcvetele cvetove odstranjujemo, da spodbujamo nadaljevanje cvetenja. Cvetove odščipnemo s prsti. Odcvetele cvetove pustimo, če so semena ali plodovi lepi in pri rastlinah, katerih semena želimo uporabiti prihodnje leto. Ko se semenske glavice začnejo odpirati, jih poberemo in posušimo na pladnjih, ki jih prekrijemo s papirjem. Suha semena spravimo v papirnate vrečice in jih shranimo v suhem in hladnem prostoru.

Jeseni, ko rastline propadejo, jih izkopljemo in odvržemo na kompost. Bolne rastline uničimo z ognjem, da preprečimo širjenje bolezni. Zemljo na gredah prerahljamo.

Enoletnice in dvoletnice nimajo veliko škodljivcev in bolezni. Najbolj občutljive so mlade rastline. Napadajo jih polži, uši, gosenice in nekatere glive.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem