Oblikovanje z enoletnicami in dvoletnicami

Enoletnice in dvoletnice so rastline, s katerimi hitro dosežemo želene oblikovalne učinke. Zato so primerne za nove vrtove, kjer z njimi zakrijemo golo zemljo in oblikujemo grede, ki jih bodo kasneje prerasle trajnice ali grmovnice. Hitra rast in pisani cvetovi tako zakrijejo nekatere moteče dele mladega vrta.

Svoje mesto najdejo tudi v starih vrtovih. Sadimo jih v samostojne grede, na katerih z različnimi enoletnicami oblikujemo barvne in strukturne vzorce. Uresničimo lahko veliko idej, saj izbor barv cvetov omogoča oblikovanje pisanih gred. Ključ za izdelavo všečnih in zanimivih gred je v ravnotežju med barvami cvetov, teksturo listov in obliko rastlin. Na voljo imamo enoletnice in dvoletnice različnih velikosti, s katerimi lahko oblikujemo grede v višino. Pri tem velja, da višje rastline sadimo za ozadje, nižje pa spredaj. Če je greda dostopna z vseh strani, pa višje rastline posadimo v središče.

Najboljši učinek dosežemo, kadar grede zasadimo tako, da uporabimo skupaj le nekaj barv ali celo samo nekaj odtenkov ene ali dveh barv. Premočne barve lahko razredčimo z uporabo rastlin, kjer pridejo bolj do izraza zeleni listi. Na gredah z belimi cvetovi zelo dobro pridejo do izraza zelene rastline, ker razbijejo belino cvetov. Oblika rastlin in tekstura listov zelo vplivata na učinek cvetov. Grede bodo bolj zanimive, če skupaj sadimo rastline različnih oblik in velikosti. Grede lahko popestrimo tudi z rastlinami, ki jih gojimo zaradi listja. Kombiniranje rastlin z velikimi listi in rastlin, kjer je poudarek na cvetovih, napravi gredo zanimivejšo.

Enoletnice in dvoletnice na grede sadimo v skupinah. To omogoča, da posamezne barve in posamezne vrste rastlin pridejo bolje do izraza, učinek pa je lepši. Posamezne rastline nimajo tako dobrega učinka, poleg tega pa ustvarjajo neharmonični videz gred. Skupine naj bodo nepravilnih oblik.

Z enoletnicami in dvoletnicami lahko oblikujemo formalno zasajene grede, ki so sestavni del formalnega vrta. Pri tem se ravnamo po pravilih za formalni vrt in grede zasadimo v skladu z njimi. Na formalnih gredah z rastlinami naredimo različne geometrijske linije, ki jih obarvamo z različnimi cvetovi. Če smo spretni in sadimo skupaj rastline, ki cvetijo v različnih delih leta, se bodo barve vzorcev skozi leto spreminjale.

Enoletnice so primerne tudi za obrobke. Z njimi lahko ustvarjamo zanimive barvne učinke. Poudarek damo barvni harmoniji in se omejimo le na sorodne barve. Med seboj kombiniramo rastline z modrimi in vijoličnimi cvetovi ali pa rumenimi in oranžnimi. Vedno skupaj sadimo več rastlin iste barve, da dosežemo boljši učinek.

Enoletnice in dvoletnice so odlične rastline za dopolnjevanje in polnjenje vrtnih delov, kjer bi sicer imeli težave s praznim prostorom ali golo zemljo. Ker so poceni in rastejo hitro, jih uporabljamo za zapolnitev praznih mest med trajnicami in grmi. Z enoletnimi vzpenjavkami lahko prekrijemo prazno steno ali pa nezanimivo ograjo. Lahko jih speljemo tudi po drugih rastlinah, npr. po deblu drevesa. Ker živijo samo eno leto, drevesu ne bodo škodovale.

Enoletnice lahko gojimo tudi v posodah. Velik del ljubiteljskih vrtnarjev se odloči za takšen način, saj jih sadijo v korita, ki jih postavijo na okenske police. Tako se vrt iz tal preseli tudi v višino in hiša dobi lep okras. Na okenskih policah lahko gojimo različne enoletnice, zelo lepo pa pridejo do izraza povešave. Z malo spretnosti lahko ustvarimo pisane slapove cvetja, ki bodo popestritev enobarvne fasade. Izbor rastlin prilagajamo barvi fasade, da pridejo bolje do izraza. Zasaditve so lahko različne, pazimo pa na barvno harmonijo. Enoletnice lahko sadimo tudi v posode in viseče košare, ki jih namestimo po vrtu. Velika posoda s cvetočimi enoletnicami je lahko središče vrta ali vrtnega dela.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem