Zimska vrtna opravila

Zima, ki v vrtu traja od decembra do februarja (lahko tudi dlje, če so temperature nizke in je sneg), je čas počitka. V vrtu nimamo veliko dela. Redno otresamo sneg z iglavcev in zimzelenih listavcev. Če je sneg suh, ne predstavlja obremenitve, moker sneg pa lahko polomi veje, grme ali cela drevesa. V hladnih in sneženih ali deževnih zimskih dnevih posvetimo pozornost načrtovanju vrta v novi sezoni.

Če je zima suha s sončnimi dnevi, potem redno zalivamo zimzelene rastline. Sonce ogreje liste in iglice, da se sproži proces fotosinteze in rastline se prebudijo iz mirovanja. Pri tem potrebujejo vodo. Če se tla izsušijo, tudi rastline počasi propadejo.

December

Decembra je na vrtu še nekaj dela. Ob prvem snegu pripravimo ptičjo krmilnico, da bomo preko zime hranili ptice. Kompost prekrijemo in zaščitimo pred zmrzaljo.

Preden se začne močan mraz, vrtnice, rododendrone ter sveže posajene zimzelene grme in drevesa zaščitimo pred soncem s smrekovimi vejami. Povežemo pampaško travo. Okoli vrtnic natresemo hlevski gnoj, kompost ali zemljo do višine 5 cm nad mestom cepljenja, da jih zaščitimo pred zmrzaljo.

Začnemo pobirati motovilec.

Drobnjak presadimo v lončke in ga prestavimo v hišo, kjer ga bomo lahko redno nabirali.

Ko začne zmrzovati, v ribnik namestimo žogo, da površina ne bo povsem zmrznila in se ribe ne bodo zadušile.

Preden zapade prvi sneg, lahko urejamo vrtne poti, popravljamo vrtno pohištvo, pergole in druge elemente. Če ne dežuje in so temperature nad lediščem, lahko opravljamo tudi različna zemeljska in gradbena dela.

Vse orodje očistimo, popravimo in shranimo za zimo.

Januar

Januarja je čas, da začnemo razmišljati o novi sezoni. Napravimo načrt za zelenjavni vrt, pri čemer upoštevamo kolobarjenje in dobre ter slabe sosede. Načrtujemo tudi vse morebitne spremembe v vrtu in novosti. Obiskujemo spletne strani o vrtnarjenju in prebiramo vrtnarske knjige ter revije. Tako bomo dobili številne ideje.

Opazujemo vrt. Po potrebi zalivamo zimzelene rastline (če ni snega). Skrbimo za stalno zalogo ptičje hrane v krmilnicah.

V začetku januarja očistimo in ponovno namestimo ptičjo valilnico na primerno mesto, če tega nismo storili jeseni.

Februar

Zadnji zimski mesec se začnejo prva dela v vrtu. V tem času obrezujemo sadno in okrasno drevje ter grme. Ne obrezujemo okrasnega drevja in grmov, ki cvetijo zgodaj spomladi. Če je treba, pomladimo živo mejo.

V zelenjavnem vrtu lahko naredimo toplo gredo, ko se temperature nekoliko dvignejo. Vanjo sejemo špinačo, redkvico, zgodnjo glavnato solato in vrtno krešo. Proti koncu meseca, če razmere dopuščajo, sejemo peteršilj in sadimo česen. Če imamo rastlinjak, proti koncu meseca sejemo prvo zelenjavo in zelišča, ki jih bomo marca ali aprila presadili na prosto.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem