Vrtno pohištvo

Vrtno pohištvoVrt je mnogo prijetnejši, če lahko v njem posedimo ali poležimo. Poletna kosila v senci dreves so mnogo prijetnejša, kot pa v jedilnici, ki je pretopla ali hlajena s klimatsko napravo. Pravega družinskega vrta si brez primernega pohištva ne moremo predstavljati.

Katere pohištvene elemente bomo namestili v vrt, je odvisno od velikosti vrta in od pričakovanj, ki jih imamo v povezavi z vrtom. Najpomembnejši kos pohištva je zagotovo klop. Težko si je predstavljati vrt, kjer ne bi bila vsaj ena klop, kjer lahko posedimo v senci (ali na toplem soncu) in opazujemo vrt. Tudi ležalnik za počitek, sončenje ali branje je lahko zelo prijeten. Vsak družinski vrt ima teraso ali drug prostor, kjer je postavljena vrtna miza s stoli. Nedeljska kosila v senci velike lipe ali na terasi so popestritev vsakdanje rutine. Če si omislimo vrtno kuhinjo, pa lahko celotno kosilo pripravimo na prostem.

Vrtno pohištvo naj se ujema z vrtnim stilom in naj ne bo preveč izstopajoče. Intimni kotički za posedanje naj imajo tudi klop takšne barve, da se zlije z rastlinami. Za izdelavo se najpogosteje uporablja les in kovina. Za pohištvo iz umetnih materialov pa se odločimo le, če je res kakovostno izdelano. Za ljubitelje posebnosti pa je dobra izbira kamen. Običajno ga uporabljamo za vrtne mize in klopi, izjemoma tudi za drugo. Medsebojno lahko kombiniramo različne materiale in pogosto je pohištvo iz lesa in kovine.

Leseno vrtno pohištvo lahko namestimo skoraj v vsak vrt. Zelo dobro se obnese v kmečkem vrtu in v romantičnem vrtu. Potrebuje redno vzdrževanje in zahteva dovolj prostora za shranjevanje. Pri nakupu izberimo trši les, ki je bolj vzdržljiv. Pohištvo iz umetnih materialov je različnih oblik in barv. Ker je lahko, ga je enostavno premikati. Vrtno pohištvo iz umetnih materialov se dobro obnese le v modernem vrtnem stilu. Kovinsko vrtno pohištvo je primerno za klasične in formalne vrtove. Lahko je pobarvano ali pa lakirano, da pride do izraza naravna kovinska barva. To pohištvo je robustno in neobčutljivo, a ga je zaradi teže težko premikati. Kamnito pohištvo je najtežje. Ko ga enkrat postavimo na vrt, ga ne premikamo več.

Vrtno pohištvo moramo redno negovati in vzdrževati, saj je običajno izpostavljeno vremenskim vplivom. Leseno pohištvo redno mažemo z zaščitnimi olji ali barvami, da ne začne propadati, kovinsko pa redno pregledujemo, ali nastaja rja. Pohištvo iz umetnih mas je neobčutljivo na vodo, če pa ni narejeno iz primernih materialov, pa lahko sčasoma razpade zaradi vpliva UV sevanja.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem