Botanični vrt v Zagrebu

Botanični vrt naravoslovno matematične fakultete Univerze v Zagrebu je eden manjših botaničnih vrtov v Evropi, a zagotovo med lepšimi. Od 4,7 ha površine večji del zavzema arboretum, kjer je poudarek na drevesnih in grmovnih vrstah. Drevesa tudi tvorijo zasnovo vrta, ki jo dopolnjujejo grede z različnimi zelnatimi rastlinami. Na nekaj mestih so ribniki in bazeni z zbirko vodnih, obvodnih in močvirskih rastlin.

Prve ideje o izgradnji botaničnega vrta v Zagrebu so se pojavile leta 1876. Od ideje do prvega načrta je minilo 13 let, gradbena dela pa so se začela leta 1890, ko so postavili leseno ograjo in vrtnarsko hišico. Prve rastline so posadili leta 1892. Rastlinsko zbirko so ves čas dopolnjevali, dokler ni dosegla današnjega obsega. Od leta 1971 je vrt zaščiten kot naravni in kulturni spomenik.

Botanični vrt zagreb - drevesa

Botanični vrt Zagreb - sprehod po poteh

Botanični vrt v Zagrebu

Botanični vrt v Zagrebu je zgrajen v angleškem stilu. Sestavljen je iz 53 polj, ki so med seboj ločena z zavitimi peščenimi stezami. Glavnina vrta je namenjena drevesnim in grmovnim vrstam. Okoli 1.000 različnih vrst je mogoče videti na sprehodu. Med zanimivejšimi so atlantska cedra (Cedrus atlantica), metasekvoja (Metasequoia glyptostroboides), različne magnolije, davidija (Davidia involucrata var. Vilmoriniana), parocija (Parrotia persica) in druge.

Palme v botaničnem vrtu Zagreb

Lončnice v botaničnem vrtu Zagreb

Vrtiček v botaničnem vrtu

V rastlinjakih uspevajo številne tropske in sredozemske rastline, ki zime na prostem ne bi preživele. Med njimi najdemo številne, ki jih gojimo doma kot lončnice, najti pa je tudi bolj nenavadne rastline. Med orhidejami bomo našli vaniljo (Vanilla planifolia), katere plodove uporabljamo kot začimbo za sladice. Bogata je zbirka praprotnic, ki obsega okoli 40 različnih vrst, nekatere praproti pa so starejše od 50 let. Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji palm in sukulentov.

Praproti

Praproti pod drevesom

Banana v posodi

Bogata zbirka trajnic in enoletnic je zagotovo zanimiva za ljubitelje cvetja. Velik poudarek je na hrvaških avtohtonih rastlinah, je pa mogoče videti tudi številne povsem okrasne vrste in sorte.

Fontana v botaničnem vrtu

Lokvanji

Ribnik v botaničnem vrtu

Travnik marjetic

Vstop v zagrebški botanični vrt je brezplačen. Ker se čez leto spreminja, ga je smiselno obiskati večkrat, v različnih letnih časih. Poletni sprehod v senci visokih dreves nas lahko nekoliko ohladi od hoje po vročem središču mesta, odpočijemo pa si lahko na kateri izmed številnih klopi. Vsak prvi torek v mesecu je organizirano brezplačno vodstvo, na katero pa se je treba predhodno prijaviti.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem