Urejanje vrtov

Urejanje vrtovKdo ne sanjari o sanjskem domu s čudovitim vrtom? Predstave, kaj je čudoviti vrt, so različne. Nekdo sanja o romantičnem vrtu z dišečimi vrtnicami, nekdo drug o pravem kmečkem vrtu, kjer imajo najpomembnejšo vlogo zelenjava in začimbe. Ureditev vrta je stvar želja posameznika, saj je mogoče s pravimi prijemi urediti skoraj vsak sanjski vrt, če so le sanje dovolj realne in je volje do dela dovolj.

Urejanje vrta je nepretrgan proces, ki se nikoli ne zaključi. Vrt je, pa čeprav običajno umetna tvorba, bolj ali manj naraven in se podreja zakonitostim, ki veljajo v naravi. Tako kot se v naravi vse spreminja, se tudi vrt neprestano spreminja. Rastline rastejo, se razmnožujejo in tekmujejo med seboj za svetlobo in prostor, v vrtu se naselijo različne živali. Če vrt prepustimo samega sebi, se bo prej ko slej vzpostavilo ravnovesje. Nekatere rastline bodo prevladale, druge bodo propadle. Čeprav je takšen vrt lahko zelo zanimiv, pa je iz vidika družine popolnoma neuporaben, saj ne služi več svojemu osnovnemu namenu: prostoru za sproščanje, druženje in uživanje. Vrt je podaljšek doma. Le s stalnimi posegi bomo zagotovili, da bo trava primerno visoka, drevesa bodo bogato rodila in se rože ne bodo razširile po trati.

Zračni posnetek vrta

Čas, ki ga bomo morali namenjati urejanju vrta, je odvisen od vrtnega stila, pestrosti vrta, njegove velikosti in izbora rastlin. Če bomo uredili le trato in posadili eno omoriko, dela z vrtom ne bo veliko. Redno bomo morali kositi travo, jo občasno pognojiti in prezračevati, v sušnih obdobjih pa zalivati. Če pa bomo nasadili številne trajnice, enoletnice in dvoletnice, uredili zelenjavni vrt, postavili ribnik in zasadili številna sadna drevesa, pa bo dela z vrtom zelo veliko. Velik vrt lahko od nas zahteva veliko časa, v sezoni tudi po nekaj ur dnevno. Če časa nimamo dovolj, potem si uredimo vrt tako, da z njim ne bomo imeli veliko dela, ali pa poiščemo podjetje, ki se ukvarja z urejanjem in oskrbo vrtov. Različnih vrtnarskih podjetij, ki se ukvarjajo z urejanjem vrtov, je na trgu veliko.

Vsako urejanje vrta se začne s tehtnim premislekom, kaj od vrta želimo in koliko časa ter denarja smo vanj pripravljeni vložiti. Nato pa sledijo naslednji koraki:

  • izdelava seznama želja,
  • izdelava osnutka zasaditve oz. ureditve vrta,
  • iskanje informacij o primernih rastlinah in izobraževanje,
  • izdelava načrta,
  • izvedba gradbenih del,
  • sajenje rastlin in urejanje posameznih delov vrta,
  • ureditev prostorov za druženje.

Delo se tu seveda ne konča. Vrt potrebuje stalno vzdrževanje in nikoli ne bomo zaključili z njegovim urejanjem. Morda bomo kasneje dobili nove ideje, morda nam kaj ne bo všeč in vrt bomo preuredili.

Urejanje vrta je vedno povezano z ljubeznijo do narave in rastlin. Vrtovi, ki jih ne urejamo z ljubeznijo, so lahko zelo lepi na pogled, a nimajo privlačne topline ali domačnosti. Delujejo kot parki. Vrt, ki nam ga ureja profesionalni vrtnar, je lahko na pogled povsem brezhiben, a do njega zagotovo ne bomo čutili takšne navezanosti, kot če vrt ustvarimo z lastnimi rokami. Če je osnovni namen vrta, da je okras hiše, potem je izbira profesionalnega vrtnarja zagotovo dobra odločitev.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem