Vrtni stoli

Vrtni ležalnikVrtni stoli se najpogosteje uporabljajo skupaj z vrtno mizo na terasi ali drugem mestu. So udobnejši za sedenje od vrtnih klopi in jih enostavno premikamo. Uporabljamo jih lahko samostojno kot ležalnike ali počivalnike.

Izbira vrtnih stolov je zelo pestra. Izbiramo lahko med lesenimi, kovinskimi in stoli iz umetnih materialov. Nekateri proizvajalci med seboj kombinirajo različne materiale. Na voljo so zložljivi in nezložljivi stoli. Če jih pogosto premikamo in pospravljamo, potem so bolj praktični zložljivi stoli. Ti stoli so tudi najbolj primerni za majhne terase ali balkone. Najlažji za prenašanje in vzdrževanje so stoli iz umetnih materialov in aluminija. Drugi kovinski stoli so težki, leseni stoli pa zahtevajo več vzdrževanja. Vendar pa je videz kovinskih in lesenih stolov običajno lepši. Pri nakupu pazimo, da se stoli slogovno ujemajo z mizo in vrtom. Stoli so namenjeni sedenju, zato pred nakupom preverimo tudi njihovo udobnost. Lepi stoli, ki so lahko oblikovalski presežek, so povsem neuporabni, če na njih ne sedimo udobno.

Vrtna garnitura

Ko nameščamo stole in mizo na vrt ali teraso, zagotovimo dovolj prostora, da se ne bomo počutili utesnjeno in ne bomo imeli težav pri uporabi. Za mizo s stoli za 6 ljudi potrebujemo vsaj 10 m2 površine. Pri tem moramo upoštevati, da je treba imeti okoli pravokotne mize na vsaki strani vsaj 1,5 m prostora za stole in gibanje. Če je miza okrogla, bomo potrebovali več prostora.

Vrtne stole in ležalnike lahko namestimo samostojno po vrtu. Uporabimo jih za počitek, branje, sončenje ipd. Postavimo jih tako, da imamo občutek zasebnosti. Z zadnje strani naj bodo zakriti z rastlinjem ali visokim plotom oz. ograjo. Prav tako lahko zasadimo na levi in desni strani visoke trajnice, da bomo ustvarili »skrivni« kotiček. Če bo stol obrnjen proti zanimivemu vrtnemu motivu, bo to odlično mesto za sproščanje, branje ali pa sproščen pogovor s partnerjem, če skupaj namestimo dva stola.

Samostojni vrtni stol iz masivnega lesa

Pri izbiri samostojno nameščenih vrtnih stolov bodimo pozorni na trpežnost. Te stole običajno ne bomo pospravljali z izjemo preko zime, zato morajo biti odporni na različne vremenske razmere. Leseni stoli naj bodo iz trdega in trpežnega lesa in zaščiteni z ustreznim premazom, kovinski pa dobro zaščiteni z barvo ali lakom.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem