Zimski vrt

Rastlinjak v botaničnem vrtu BerlinZimski vrt je rastlinski raj v hiši. Prijetna topla atmosfera, katere nastanek povzročijo topli sončni žarki, ki pronicajo skozi steklene površine, omogočajo, da se rastline nemoteno razvijajo tudi v hladnih mesecih leta. Običajno so zimski vrtovi zasajeni z rastlinami, ki sicer pri nas ne uspevajo. V njih lahko gojimo sredozemsko in tropsko sadje, kot so limone, pomaranče, kivi, papaja, granatno jabolko in drugo. Glavni namen pravega zimskega vrta pa je, da v njem lahko uživamo, ko vremenske razmere tega na vrtu še ne omogočajo.

Zimski vrt je običajno del hiše, kjer kovinska ali lesena konstrukcija nosi tri stene in streho iz steklenih plošč ali oken. Četrta stena je del hiše ali pa je namesto nje odprt prehod v notranjost. Je presek med notranjimi prostori in vrtom, ki ga lahko uporabljamo vse leto ali pa le od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Zimski vrt nam omogoča celoletni tesen stik z rastlinami.

Zimski vrt je lahko podaljšek dnevne sobe. Vanj lahko namestimo sedežno garnituro ali jedilno mizo in v mrzli zimi obedujemo sredi tropskega zelenja. Preživljanje prostega časa v turobnih jesenskih ali zimskih dneh sredi pisanih bujno rastočih rastlin ugodno vpliva na vse člane gospodinjstva.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem