Palme v zimskem vrtu

List palmePalme so za večino tistih, ki živimo v zmernem pasu, zelo zanimive rastline, ki jih povezujemo s tropskim okoljem in Sredozemljem. Pogosto nam prikličejo spomine na poletje in dopustovanje. Zaradi svojega značilnega videza in načina rasti so zelo zanimive in privlačne rastline za zimski vrt. Ker so nekoliko drugačne, jih moramo tako tudi obravnavati.

Družina palm oz. palmovk (Arecaceae) ima več kot 3.000 različnih vrst, ki uspevajo v tropskem, subtropskem in sredozemskem podnebju od tropskega deževnega gozda, do puščavskih oaz. Eleganten značaj palm je posledica simetrične oblike, ki je značilna za večino palm.

Pri odločanju za gojenje palm v zimskem vrtu, moramo največ pozornosti nameniti njihovi višini. Redke so palme, ki ostanejo majhne in večina jih zraste visoko ali zelo široko, kar lahko predstavlja težavo. Zimski vrtovi so običajno relativno majhni prostori in tudi v velikih tropskih rastlinjakih v botaničnih vrtovih imajo težave z visokimi palmami. Pred nakupom se vedno temeljito pozanimajmo o hitrosti rasti in o velikosti, ki jo posamezna palma doseže. Majhne palme v lončkih se lahko v nekaj letih razvijejo v velike lepotice, ki bodo potrebovale več prostora, kot ga naš zimski vrt lahko nudi.

Palma v zimskem vrtu

Če se odločamo za palme, moramo tudi upoštevati, da imajo nekatere liste, na katerih se lahko poškodujemo. Konice listov so lahko trde ter ošiljene in se lahko na njih zbodemo, nekatere pa imajo tako ostre listne robove, da se že ob neprevidnem dotiku porežemo. Takšne palme niso primerne, če imamo majhne otroke, prav tako pa jih sadimo na mesta, ki so nekoliko težje dostopna in niso v predelu, kjer se običajno zadržujemo.

Palme niso preveč zahtevne rastline, če jim zagotovimo ustrezne pogoje. Večina palm ne prenaša žgočega sonca, zato poskrbimo, da so zaščitene pred močnim poletnim opoldanskim soncem. Številne tropske palme neposredne sončne svetlobe ne prenašajo, zato jih sadimo v polsenčne ali senčne dele zimskega vrta ali pod druge višje rastline.

Palme običajno razvijejo globok koreninski sistem, zato potrebujejo dovolj prostora, predvsem globine. Če jih sadimo v posode, naj bodo te posebej prilagojene za palme, torej višje. Če pa jih sadimo v grede, pa morajo biti te dovolj globoke, da se bodo korenine lahko normalno razvile.

Za uspešno rast palme primerno zalivamo. Koliko zalivamo, je odvisno od posamezne vrste, velja pa, da palme, ki imajo trše liste, potrebujejo manj vode in lažje prenašajo sušo kot palme, ki imajo mehke liste. Pri zalivanju pazimo, da ne namočimo središča (srca) palme, kjer iz stebla izraščajo listi. Palme ne prenašajo dobro mokrih tal, zato morajo biti ta dobro odcedna.

Palme gnojimo zelo skromno, da je njihova rast počasnejša. Gnojimo jih od aprila do avgusta enkrat mesečno, najbolje s tekočim gnojilom, in sicer s polovično količino gnojila, kot ga sicer priporoča proizvajalec.

Kaj storiti, če palma postane prevelika? Palmo presadimo na novo mesto, kjer bo imela dovolj prostora ali pa se od nje poslovimo. Palm ni mogoče obrezovati.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem