Najlepše lončnice za zimski čas

Rože na okenski policiZima je običajno precej turoben čas, še posebej v času oblačnega in meglenega vremena. Takrat nam vsaka popestritev dneva pride prav. In cvetoče lončnice so zagotovo spremljevalke, ki nam bodo polepšale dan. Tiste, ki cvetijo, bodo vnesla v naše življenje še nekoliko več radosti in veselja.

Katere lončnice so najlepše v zimskem času je v veliki meri stvar okusa posameznika. V nadaljevanju na kratko predstavljamo po našem izboru nekaj zanimivih lončnic.

Spatifil (Spathiphyllum)

Spatifil je zanimiva rastlina tako zaradi videza listov, kot tudi zaradi ovršnega cvetnega lista, ki zelo izstopa. Ni prezahtevna za vzgojo, zato lahko svoje mesto najde v vsakem domu. Uspeva v polsenci. V toplih prostorih potrebuje višjo zračno vlago.

Spatifil

Guzmanija (Guzmania)

Rod guzmanij obsega več kot 120 različnih vrst, vendar se jih v okrasne namene vzgaja le peščica. Ta tropska rastlina je zelo priljubljena lončnica zaradi socvetja, ki je obdano z barvastimi ovršnimi listi. Socvetje lahko ostane na rastlini več mesecev. Uspeva na sončnem in toplem mestu.

Guzmanija cvet

Flamingovec (Anthurium)

Flamingovec je rastlina, ki jo cvetličarji radi uporabljajo v cvetnih aranžmajih, kot lončnica pa je čudovit okras vsakega doma. Priljubljeni so zaradi dolgotrajne priprave na cvetenje, kar pomeni, da ima lahko rastlina na steblih s cvetovi tudi do tri mesece lep ovršni list, ki je lahko rdeče, bele, rožnate, zelene, vijolične ali kake druge barve. Na sredi je socvetje rumene barve. Uspeva v polsenci, potrebuje pa zračno in z organskimi snovmi bogato prst.

Flamingovec

Orhideje (Orchidaceae)

Orhideje so priljubljene zaradi svojih cvetov in dolgotrajnega cvetenja. Ker imajo enostaven videz a zapletene cvetove so tudi lepa dekoracija doma. Zalivamo jih enkrat tedensko. Cvetijo enkrat ali dvakrat letno od 8 do 12 tednov.

Orhideja

Ciklama (Cyclamen)

Ciklame so lep okras doma zaradi svojih marmoriranih listov in številnih zanimivih cvetov, ki so lahko rožnati, beli ali rdeči, pri nekaterih sortah tudi temnejših barv. Ciklame dobro uspevajo pri nekoliko nižji temperaturi (od 10 do 18 stopinj Celzija). Ne prenašajo neposredne sončne svetlobe. Zalivamo v podstavek, da ne zmočimo gomolja.

Ciklama v lončkih

Božični kaktus (Schlumbergera)

Božični kaktus je zelo lepa in nezahtevna lončnica, ki nas bo razveseljevala z bogatim cvetenjem. Cvetovi so rdeči ali vijolični. Dobro uspeva v senci, pozimi, pa ga lahko prestavimo na bolj svetlo mesto. K cvetenju ga spodbudimo tako, da ga nekaj časa zelo skromno zalivamo, nato pa začnemo zalivati obilneje. V nekaj tednih bo napravil popke in zacvetel.

Božični kaktus

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem