Sajenje rastlin v zimskem vrtu

Pri sajenju rastlin moramo upoštevati, da zimski vrt ne omogoča prostega razvoja korenin. Rastline rastejo v različno velikih posodah, kjer je njihov življenjski prostor bolj ali manj omejen. Pri izbiri velikosti posod upoštevamo velikost rastlin in njihove potrebe po prostoru za rast. Običajno velja, da večje, kot so rastline, večja mora biti posoda.

Rastline lahko sadimo v posode, korita in vkopane grede.

V posode in lonce sadimo rastline, kadar jih želimo kasneje premikati. Posode morajo biti dovolj velike, da se rastline lahko razvijajo in dovolj težke, da se ne prevrnejo (če so višje rastoče). Rastline posadimo v posode, ki so na vsaki strani vsaj 2 cm večje od starih posod. Čas za presajanje je, ko začnejo korenine siliti iz posode. Posode, ki jih uporabljamo, so lahko različnih oblik, velikosti in iz različnih materialov. Pomembno je, da imajo dovolj odprtin za odvajanje odvečne vode. Najpogosteje se uporabljajo glineni ali plastični cvetlični lonci različnih oblik. Uporabimo lahko tudi kovinske posode, če pa imamo odveč staro kovinsko zalivalko, vedro ali kakšen drug podoben pripomoček, pa ga lahko prav spremenimo v zanimivo posodo za rastline.

Korita so večja od posod in jih, zaradi teže, polna ne moremo premikati. Omogočajo oblikovanje gredic z rastlinami, ki imajo za razvoj koreninskega sistema na voljo več prostora. Zaradi višine omogočajo predstavitev številnih rastlin v višini oči. Korita so lahko glinena (terrakotta), betonska ali lesena. Lesena korita zaščitimo pred vlago, da les ne bo propadel. V korito namestimo folijo za izgradnjo ribnikov, ki bo preprečevala dostop vodi. Na dno namestimo 5 do 10 cm drenažnega materiala, ki bo skrbel za odvajanje odvečne vode.

Vkopane grede moramo načrtovati skupaj z gradnjo zimskega vrta, saj moramo temu prilagoditi tako temelje kot tudi tla. Prostor za vkopane grede mora biti vsaj 50 cm globok, zagotovljena pa mora biti dobra izolacija pred vlago, ki bi se lahko iz gred širila po podlagi. Na dno grede namestimo vsaj 10 cm drenaže iz grobega peska ali drugega primernega materiala, ki omogoča odvajanje odvečne vode.

Substrat

Substrat (zemlja) za sajenje mora biti prilagojen rastlinam, ki jih sadimo. V posodah lahko substrat redno menjamo ob presajanju, medtem ko je to pri koritih in vkopanih gredah bolj zapleteno in tega običajno ne izvajamo. Zato za korita in grede pripravimo poseben substrat, ki vsebuje približno 60 % vrtne zemlje, 30 % komposta in 10 % peska.

Drugačen substrat pripravimo za kakteje, orhideje in kisloljubne rastline. Za kakteje moramo pripraviti peščeni substrat, ki dobro odvaja vodo, za orhideje pa takšen, ki dobro zadržuje vode. Za kisloljubne rastline, kot so azaleje, pa moramo pripraviti kislo mešanico zemlje.

Izbira in nakup rastlin

Pri nakupovanju rastlin se ne smemo prepustiti očem in kupovati tistih rastlin, ki nam v vrtnariji padejo v oči. Najbolje je, da s seboj prinesemo seznam rastlin, ki smo jih vnaprej izbrali ob načrtovanju zasaditev, ali pa se obrnemo na katerega izmed strokovnjakov, ki nam bo znal svetovati, katere rastline sodijo skupaj. Rastline, ki jih kupimo, morajo ustrezati tipu in vrsti zimskega vrta oz. se morajo po svojih zahtevah ujemati z drugimi rastlinami. Če bomo kupili kaktuse in praproti, potem nikakor ne bomo mogli zagotoviti ustreznih pogojev za rast in rastline bodo žalostno propadle.

Kupujemo vedno le rastline, ki so nepoškodovane, zdrave in imajo v posodi še dovolj prostora za rast. Kupujmo le v vrtnarijah in trgovskih centrih, kjer imajo za rastline dobro preskrbljeno in se izogibajmo tistih, kjer imajo rastline shranjene v neprimernih prostorih (prepih, mraz...). Vse to je še posebej pomembno pri dražjih rastlinah, da ne bomo razočarani, ko bo kupljena rastlina v nekaj dnevih ali tednih v zimskem vrtu klavrno propadla. Pred nakupom vsako rastlino temeljito pregledamo ali so na njej morebitni škodljivci. Če z novo rastlino prinesemo škodljivce v zimski vrt, se bomo lahko zelo namučili, preden jih bomo uničili.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem