Kotiček za sedenje

klop za sedenjeGlavni prostor za sedenje na vrtu je vrtna terasa ali vrtna garnitura na osrednjem vrtnem prostoru. Tu se predvsem družijo družinski člani in prijatelji. Na vrtu pa oblikujemo še več različnih kotičkov za sedenje, kjer lahko uživamo v miru ali lepem razgledu na vrt. Klop ali stol v kotičku, ki je obdan z rastlinjem, nas bo lahko ob pomoči knjige zapeljal v čarobni svet avtorjeve domišljije. Sedenje na takšni klopi je zelo sproščujoče, ko poslušamo le šum vetra in žvrgolenje ptic.

Kotičke za posedanje napravimo ob različnih zanimivih vrtnih motivih. Postavimo vrtno klop ali stol nasproti motiva, vendar tako, da ni usmerjena neposredno proti jugu, da nas ne bo motilo sonce. Na hrbtni strani naredimo zaščito iz rastlinja, ki nas bo ščitilo pred vetrom in nam dajo občutek varnosti. Če hočemo uživati v popolni zasebnosti, potem kotiček zasadimo z vseh strani z visokim rastlinjem.

Bela klop na vrtu

Klopi ali stole in manjšo mizico lahko namestimo tudi pod zanimivo drevo. Če imamo na vrtu staro češnjo, je posedanje pod njo vedno prijetno doživetje, še toliko prijetnejše pa v času njenega cvetenja in zorenja sladkih češenj.

Klopi lahko postavimo ob steno hiše na južni, zahodni ali vzhodni strani. Tako se bomo lahko v zgodnjih pomladanskih in poznih jesenskih dnevih nastavljali soncu in se greli ob topli steni hiše. Če imamo pred klopjo še kakšen zanimiv grm ali gredo z vrtnicami, bo takšno posedanje še bolj zanimivo.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem