Zasaditev žive meje

Preden se lotimo zasaditve žive meje, izberemo rastline, ki jih bomo uporabili. Pri tem upoštevamo njihov videz, hitrost rasti, višino, obliko rasti in primernost za naše podnebne razmere in razmere v vrtu. Pomembno je, da se živa meja harmonično ujame z vrtom in okolico. Za rezane žive meje izberemo rastline, ki imajo gosto in zbito rast ter dobro prenašajo obrezovanje. Za prosto rastoče žive meje izberemo rastline, ki ne potrebujejo veliko obrezovanja. Če se odločimo za zimzelene (vednozelene) vrste, bo živa meja svojo vlogo v celoti izpolnjevala tudi pozimi, vendar pa so lahko v hudih zimah prizadete in njihov videz ostane še del leta skazen.

Sadike za živo mejo običajno dobimo z golimi koreninami, v nekaterih primerih pa tudi v posodah. Če so bile rastline vzgojene v posodah, potem jih lahko sadimo preko celega leta, ko zemlja ni zmrznjena, če pa so z golimi koreninami, pa le v dobi mirovanja (jeseni, pozimi).

Tla za živo mejo pripravimo jeseni. S pasu širine 80 do 90 cm odstranimo ves plevel. Zemljo globoko prekopljemo in vkopljemo večjo količino komposta ali dobro uležanega hlevskega gnoja.

Sadike posadimo v izkopano jamo, ki je dvojnega ali trojnega premera koreninskega sistema. Globoka naj bo toliko, da bo rastlina posajena enako globoko, kot je bil v posodi ali na gredi, od koder so jo izkopali pred prodajo. Če imamo sadiko v posodi, mora biti zgornji del zemlje, ki se drži koreninskega sistema, poravnan z višino grede. Če pa imamo sadiko z golimi koreninami ali s koreninsko grudo, pa jo posadimo tako, da je koreninski vrat poravnan z gredo. Pri grmih s koreninsko grudo odstranimo zaščito. Sadiko položimo v jamo in začnemo zasipati z zemljo. Če imamo sadiko z golimi koreninami, jo narahlo tresemo, da zemlja prodre med korenine. Zemljo tlačimo z roko.

Razdalja med posameznimi sadikami je od 30 do 60 cm. Sadimo v eni vrsti. Če želimo gostejšo in širšo živo mejo, sadimo v dveh vrstah izmenjujoče, tako da je med posameznimi sadikami znotraj vrste 90 cm in 45 cm med vrstami. Pri pritlikavih živih mejah je sadilna razdalja 10 do 20 cm.

Po sajenju sadike obrežemo, da spodbudimo rast. Veje skrajšamo za tretjino dolžine. V drugi zimi rastline ponovno skrajšamo za tretjino. Prvi dve leti obrezujemo še posebej skrbno, da spodbudimo nastanek goste žive meje. Močno rastoče vrste proti koncu pomladi skrajšamo na 15 do 30 cm višine in v poznem poletju odstranimo stranske veje. V drugi zimi odstranimo polovico rasti prvega leta.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem