Atrijski vrt

Atrijski vrt je oaza sredi mesta. Zidovi ali visoka ograja nas ščitijo pred zvedavimi pogledi mimoidočih in pred hrupom z ulice. To in majhnost mu dajeta občutek dnevne sobe na prostem. A premajhni atrijski vrt ne bo mogel nuditi vsega. Zato je smiselno, da ima vsaj 25 m2. Tako bomo lahko namestili sedežno garnituro, oblikovali gredo ali dve in zasadili manjše drevo.

Atrijski vrt

Pri atrijskem vrtu izkoristimo vse površine, tako tla kot tudi stene in ograjo. Na stene obesimo korita in vanje posadimo trajnice, ob ograjo pa vzpenjavke. Stene bodo tako postale pisane in ugodno vplivale na počutje.

Večji del vrta je lahko travnatega, le del, kjer sedimo, tlakujmo ali pa položimo leseni pod. Tako bomo preprečili, da bodo gola in blatna. Vsekakor je smiselno, da oblikujemo nekaj gred, kjer posadimo travo ali druge rastline, druge dele pa tlakujemo. Res je, da ne bomo hodili po mehki trati, vendar pa bomo imeli manj težav s čiščenjem in vzdrževanjem. Tlakovana tla lahko enostavno očistimo po njih pa lahko hodimo v copatih. Rastline lahko sadimo v korita in posode, kar nam omogoča, da jih premikamo.

Prostor za sedenje je obvezni sestavni del vsakega atrijskega vrta. To je prostor, kjer se bomo v lepih dnevih zadrževali, brali, obedovali ali pa opravljali delo. Za mizo in štiri stole bomo potrebovali okoli 6 kvadratnih metrov ravne in tlakovane površine. Prostor lahko prekrijemo s streho, da poleti ne bo na nas sijalo žgoče sonce in da bomo lahko posedali zunaj ob poletnih plohah.

Pridobi ponudbe za ureditev vrta
Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem