Pripomočki za zalivanje vrta

Kovinska zalivalkaVrt potrebuje v sušnih obdobjih zalivanje z vodo. Pogostost zalivanja je odvisna od relativne zračne vlažnosti, rastlin in vrste tal.

Zalivalke

Zalivalke so pripomoček, ki je najbolj enostaven za zalivanje. Uporabljamo jih predvsem pri zalivanju lončnic v hiši, na balkonih in na okenskih policah, ter v rastlinjakih. Za zalivanje vrta so manj primerne, ker je zalivanje mnogo lažje z uporabo vrtne cevi.

Danes so zalivalke plastične. Zaradi tega so lahke za prenašanje in neobčutljive na poškodbe. Njihova velikost je od enega litra pa do dvanajst litrov, izjemoma tudi več. V preteklosti so se uporabljale kovinske zalivalke, ki pa so zelo težke in zato manj uporabne. Danes se uporabljajo predvsem za okras in manjših velikosti (do 5 litrov) za zalivanje lončnic. Zalivalke za zalivanje lončnic imajo dolg tulec za vodo.

Zalivalke imajo različne pršilne nastavke (rože). Luknjice na pršilnemu nastavku so lahko različno velike. Nastavki z drobnimi luknjicami so primerni za zalivanje sejancev in sveže posejanih posod in gred.

Cevi za zalivanje

Razpršilnik na cevi za zalivanjeZa zalivanje gred in delov vrta, ki zahtevajo veliko vode, uporabljamo cevi za zalivanje. Cev je iz umetnih materialov, mora pa biti dovolj čvrsta in prožna, da ne nastajajo zanke, v katerih se cev prepogne in prepreči tek vodi. Proti zankam so odporne cevi, ki imajo dvojne ojačane stene. Ploske cevi so zelo podvržene nastajanju zank in jih je treba pred uporabo v celoti odviti s koluta.

Na cev za zalivanje namestimo pištolasti razpršilnik. Na trgu so različni modeli, najbolj uporaben pa je takšen, ki ima različne oblike curka, ki ga nastavljamo z vrtenjem glave. Tako imamo na voljo različno razpršen curek, pršenje itd. Naprednejši modeli imajo tudi možnost uravnavanja količine pretoka vode.

Vrtni razpršilniki

Za zalivanje vrtne trate in gred uporabljamo različne samodejne razpršilnike, ki jih priklopimo na vrtno cev. Prednost razpršilnikov je, da zalivajo brez naše prisotnosti, voda pa se razprši na drobne kapljice, ki počasi zalivajo zemljo. Razpršilniki so različnih oblik in imajo različne namene. Imamo statične razpršilnike, krožeče razpršilnike, nihajoče razpršilnike in utripalne razpršilnike.

Statični razpršilniki pršijo vodo v krogu in so namenjeni zalivanju trate. Pogosto jih prestavljamo, sicer nastanejo luže. Z njimi tudi lahko zalivamo grede, vendar jih moramo namestiti nad rastline.

S krožečimi razpršilniki zalivamo grede in trato. Vodo enakomerno razpršuje po veliki površini. Obseg zalivanja je odvisen od vodnega tlaka. Močnejši, kot je, večji je obseg.

Utripalni razpršilniki so namenjeni zalivanju večjih površin trate in tudi gred. Uporabljajo se pri zalivanju parkov in v kmetijstvu, v hišnih vrtovih pa je njihova uporaba redkejša. Če ga dvignemo s palico visoko v zrak, se njegov doseg močno poveča.

Nihajoči razpršilniki se uporabljajo za zalivanje trate in gred. Učinkoviti so na ravnih površinah. Voda izhaja iz šob, ki so na kovinskem nastavku, ki niha. Doseg je odvisen od vodnega tlaka.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem