Kosilnice

Kosilnice so stroji, s katerimi kosimo trato. Izbira je raznolika. Imamo ročne kosilnice, električne kosilnice, kosilnice z bencinskim motorjem in robotske kosilnice. Večina kosilnic ima rotacijske nože, nekatere pa imajo valje z noži. Izbira kosilnice je odvisna od več dejavnikov, najbolj pomembna pa je velikost vrta in oblika terena.

Najpogostejše so rotacijske kosilnice. So enostavne za uporabo in vzdrževanje. Nož se vrti v krogu in reže trato. Natančnost odkosa je slabša, težje je nastavljati višino košnje in sama rez je lahko bolj razcefrana. Bolj natančne so valjčne kosilnice, ki imajo nože na valju. Rez je zelo gladka, lažje pa je tudi nastavljati višino košnje. Te kosilnice so najbolj primerne za zelo zahtevne trate.

Ročne kosilnice

Ročne kosilnice so okolju najbolj prijazne. Pri delovanju so tihe, vzdrževanje je enostavno in cena nizka. Pri delu z njimi se rekreiramo, kar ima dober vpliv na naše počutje. Primerne so za manjše vrtove, kjer površina trate ni velika. Ker so tihe, lahko z njimi delamo tudi ob dnevih, ko je z občinskim odlokom ali drugimi predpisi prepovedano povzročanje hrupa.

Ročne kosilnice imajo pri straneh kolesi, ki ženeta valj. So lahko vodljive, težko pa je kositi ob robovih. Za košnjo ob robovih lahko uporabimo ročne kosilnice z valjarjem na zadnji strani. Te kosilnice ob strani nimajo koles in je z njimi mogoče kositi čisto do roba trate.

Električne kosilnice

Električne kosilnice so poceni in enostavne za vzdrževanje. Običajno so rotacijske in imajo kovinske ali plastične nože, ki jih žene elektromotor. Obstajajo tudi modeli z valjčnimi rezili, ki pa so zelo redki. Večina električnih kosilnic ima kolesa, nekatere pa delujejo na zračni blazini. Kosilnice na zračni blazini je enostavneje voditi, z njimi smo bolj okretni, do težav pa pride na nagnjenih terenih kjer jih je težko voditi, ker nimajo opore. Zelo slabo se obnesejo na močno razdrapanih vrtovih z veliko grbinami in vdolbinami, saj se izgublja zračna blazina.

Širina košnje je pri električnih kosilnicah manjša, kot pri kosilnicah z bencinskim motorjem. Ves čas morajo biti preko električnega kabla priključene v električno omrežje, pri tem pa moramo paziti, da ne zapeljemo z njo preko kabla, ker ga noži lahko prerežejo. Če imamo akumulatorsko kosilnico, ne potrebujemo električnega kabla, je pa smiselno imeti toliko polnih akumulatorjev za menjavo, da pokosimo vso trato. Zaradi značilnosti delovanja elektromotorjev morajo ti imeti veliko število vrtljajev, saj pri majhnem številu vrtljajev nimajo veliko moči. Posledično je košnja v višji trati lahko problematična, vsekakor pa moramo kositi počasneje. Pri košnji višje trate moramo paziti, da se motor ne pregreje.

Električne kosilnice imajo lahko košaro ali vrečo za zbiranje trate.

Motorne kosilnice z bencinskim motorjem

Motorna kosilinicaMotorne kosilnice imajo bencinski motor, ki vrti nože, če je kosilnica rotacijska ali valj, če je valjčna. Nekateri modeli imajo tudi pogon na kolesa, kar olajša premikanje kosilnice. Motorne kosilnice so težje od električnih kosilnic in bolj utrujajoče. Pri delovanju povzročajo hrup, zato moramo uporabljati ustrezno zaščito ušes – glušnike ali ušesne čepke. Prav tako jih ne smemo uporabljati v dnevih, ko je z občinskim ali drugim predpisom prepovedano povzročanje hrupa (nedelje, prazniki). Zahtevajo več vzdrževanje in so do okolja neprijazne – onesnažujejo z izpuhom in plašijo živali s hrupom.

Motorne kosilnice niso omejene z dosegom tako kot električne. Bencin lahko vzamemo s seboj v posodi za gorivo in ga dotočimo, ko ga zmanjka. Ker so kosilnice težke, je košnja z njimi na zelo strmih terenih nevarna. Še posebej moramo biti previdni pri kosilnicah s pogonom na kolesa, ker gredo lahko same v precej strm breg, če pa jih želimo obrniti, pa se lahko prevrnejo in nas poškodujejo.

Motorne kosilnice potrebujejo več vzdrževanja, kot električne in redno moramo servisirati motor. Kosilnice imajo lahko vrečo ali košaro za zbiranje pokošene trave.

Robotske kosilnice

Robotska kosilnicaRobotske kosilnice so samodejne kosilnice, ki kosijo brez našega nadzora. So električne in potrebujejo redno polnjenje akumulatorja. Pri osnovnih modelih moramo kosilnico ročno priključiti na polnilec, pri naprednejših modelih pa se kosilnica sama odpravi na polnilno postajo.

Robotske kosilnice so sodobne kosilnice, ki izvajajo košnjo glede na predhodne nastavitve. Naprednejši modeli imajo možnost, da jih nastavimo, ob katerih urah in dnevih v tednu bodo kosile. Nekatere imajo senzor za padavine in v primeru dežja ne kosijo. So najtišje kosilnice in jih lahko uporabljamo tudi v nočnem času.

Vrt, kjer bomo uporabljali robotsko kosilnico, primerno pripravimo. Te kosilnice se najbolje obnesejo na enostavnih vrtovih z velikimi površinami pravilnih geometrijskih oblik. V vrtovih, ki imajo trato zelo razčlenjeno in polno različnih majhnih gred in drugih ovir, niso učinkovite. Prav tako ne morejo kositi na strmem terenu, saj so namenjene za ravne trate ali trate z blagim naklonom. Območje, kjer bo kosilnica kosila, omejimo z električno zanko. To pomeni, da na rob trate vkopljemo električni kabel. Na ta kabel moramo paziti, da ga pri kasnejših vrtnih delih ne poškodujemo. Območja košnje morajo biti med seboj povezana z dovolj velikimi prehodi.

Kosilnica se med košnjo lahko naključno ali po vnaprej določenem vzorcu giblje po trati in jo kosi. Robotske kosilnice so primerne za vrtove do 3.000 m2, lahko pa na večje vrtove namestimo več kosilnic.

Robotske kosilnice imajo nekaj slabosti. Njihova cena je visoka. Potrebujejo redno vzdrževanje, ki ga izvajajo pooblaščeni servisi. V primeru dežja se lahko na kolesa oprime blato in kosilnica se ustavi. V jesenskem času lahko padajoče zrelo sadje kosilnico poškoduje, na tleh ležeče sadje pa predstavlja oviro in lahko poškoduje nože. Pred košnjo moramo z vrta umakniti vse ovire, tudi morebitne suhe vejice, ki padejo z dreves. Če takšno vejico kosilnica povozi, se lahko poškodujejo noži.

Kosilnice na nitko

Kosilnica na nitkoS kosilnicami na nitko kosimo trato na težje dostopnih površinah, kot so bregovi in na manjših površinah, ki jih ne moremo pokositi z navadno kosilnico. Z njimi kosimo tudi na robovih, ob drevesih in drugje, kjer s klasično kosilnico ne pridemo zraven. Poganja jih električni ali bencinski motor. Tiste z bencinskim motorjem so težje.

Kosilnica na nitko kosi z najlonsko nitko, ki je prožna in jo je enostavno zamenjati. Običajno jo le potegnemo iz središčnega dela, kjer je navita na kolut. Ko nitke zmanjka, kolut zamenjamo. Ker nima kovinskih rezil, je bolj varna za uporabo, vendar pa pri delovanju letijo ostanki trave daleč naokoli. Zato je smiselno imeti primerne škornje in zaščitna očala ali vizir, ki zaščiti oči. Pri kosilnicah na nitko z bencinskim motorjem je obvezna uporaba zaščite sluha – glušniki ali ušesni čepki.

Varna uporaba in vzdrževanje kosilnic

Kosilnice so stroji, ki so ob nepravilni uporabi in slabem vzdrževanju nevarni. Vrteči noži kosilnice lahko povzročijo zelo hude poškodbe, ki nas lahko trajno zaznamujejo. Pri uporabi je treba dosledno upoštevati navodila proizvajalca. Pri uporabi električnih in motornih kosilnic si omislimo posebne čevlje ali škornje, ki imajo na konici kovinsko kapico, ki nas bo zaščitila pred urezom. Pri motornih kosilnicah obvezno uporabljamo zaščito sluha (glušniki ali ušesni čepki). Med delovanjem nikoli ne segamo z nogami ali rokami v območje nožev. Redno preverjamo in skrbimo za pravilno delovanje zavore oz. varnostne sklopke ob izklopu. Nekatere starejše električne kosilnice te zavore nimajo in se noži še dlje časa po izklopu vrtijo. Preden posegamo v območje nožev, počakamo, da se povsem ustavijo.

Kosilnice potrebujejo redno vzdrževanje. Po vsaki košnji kosilnico očistimo. Odstranimo vse ostanke trave. Redno preverjamo ostrino nožev in jih po potrebi zamenjamo ali nabrusimo. Pri motornih kosilnicah redno čistimo zračni filter, preverjamo nivo olja in stanje svečke. Pri ročnih kosilnicah redno oljimo ležaje in druge gibljive dele.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem