Oblikovanje vrta s trajnicami

Trajnice so zelo raznolike rastline in z njimi lahko v vrtu dosegamo različne oblikovalske učinke. So različnih oblik, barv, tekstur in vonja. Običajno jih gojimo zaradi cvetov, vendar pa so številne trajnice, ki imajo cvetove komaj opazne ali pa na videz niso prav privlačni, imajo pa zato zelo zanimive liste. Nekatere gojimo zaradi prijetnega vonja, ki ga oddajajo. Trajnice vedno izbiramo glede na rastišče. Sadimo tiste trajnice, ki jim bolj ustrezajo razmere v našem vrtu.

Najpogosteje trajnice gojimo na gredah. Grede so običajno pravokotne oblike, lahko so tudi okrogle, ovalne ali drugih geometrijskih oblik. Oblika gred naj se prilagaja vrtnemu stilu. V formalnih in drugih strogo zasnovanih vrtovih naj bodo grede čistih ravnih linij, medtem ko so v bolj sproščenih vrtnih stilih lahko različnih nepravilnih oblik. Grede so lahko ob poteh, vrtni ograji ali pa kot samostojne grede na trati, ki delujejo kot otoki cvetja sredi zelene trate.

Trajnice na gredi

Na gredo zasadimo različne trajnice, ki cvetijo sočasno in tako dosežemo pisanost grede. Grede lahko zasadimo tako, da so na njej trajnice, ki cvetijo le v delu vrta (npr. poleti ali spomladi), lahko pa med seboj prepletemo trajnice, ki cvetijo v različnih delih leta in tako dosežemo, da je greda vso sezono zanimiva. Najboljši učinek bomo dosegli, če skupaj sadimo več rastlin iste vrste ali sorte, da bodo barve prišle bolj do izraza. Z njimi lahko ustvarjamo tudi različne barvne vzorce.

Posamezne večje trajnice lahko sadimo samostojno v vrtu npr. v trato. Tako sadimo posamične trajnice ali trajnice, ki se razrastejo v skupino. Zelo primerne so potonike, pa tudi hoste. Nekatere posamične trajnice dopolnimo z nekaj pokrovnimi rastlinami, ki jih posadimo ob njih. Samostojno posajene trajnice lahko postanejo osrednja točka vrta ali dela vrta.

Trajnice najbolj bujno cvetijo poleti. Zaradi tega jih na gredah kombiniramo z drugimi rastlinami, ki cvetijo v drugih delih leta. Spomladi lahko grede popestrimo z različnimi čebulnicami, zasadimo pa lahko tudi različne enoletnice. Takšne mešane grede lahko popestrimo tudi z grmovnicami. Med seboj lahko kombiniramo različne grmovnice in trajnice, pri čemer lahko del grede zasadimo z grmi. Pri tem pazimo na velikost grmov. Previsoki grmi lahko zasenčijo trajnice, ki potem ne bodo dobro uspevale, premajhni, pa ne bodo prišli do izraza, če jih bodo prerasle visoke trajnice. Še posebej moramo biti previdni pri pritlikavih sortah grmov, ki razvijejo zanimivo krošnjo, da jih s trajnicami poudarimo in ne zakrijemo.

Greda s trajnicami

Trajnice vedno sadimo glede na višino. V sprednjem delu grede so nizke trajnice, z oddaljenostjo od opazovalca, pa se višina dviguje. V zadnjem delu, ki obiskovalcu ni dostopen, so najvišje trajnice. Z njimi zakrijemo ograjo, zid ali kakšen drug moteč element. Na ta način dobimo stopničasto ali vzpenjajočo zgradbo grede, ki omogoča, da obiskovalci lahko opazujejo vse trajnice. Da nekoliko popestrimo grede, lahko tu in tam v ospredju posadimo posamezne višje trajnice. Če so grede ozke, potem lahko sadimo trajnice enake višine po vsej gredi. Pri gredah, ki so dostopne z vseh strani, sadimo visoke trajnice v središču, od njih pa se višina proti opazovalcu znižuje.

Trajnice imajo različne oblike rasti, kar upoštevamo pri sajenju. Na gredah lahko s sajenjem trajnic različnih oblik ustvarjamo zanimive vzorce. Tudi listi imajo velik pomen, še posebej v času, ko trajnice ne cvetijo ali pri trajnicah, ki jih sadimo prav zaradi listov. Listi imajo velik vpliv na teksturo grede.

Trajnice cvetijo v različnih barvah. Z njimi lahko napravimo grede v eni barvi različnih odtenkov, ali pa pisane vzorce. Pri izbiri barv cvetov upoštevamo tudi barvo listja, saj ima to tudi pomembno vlogo. Na eni strani je barvna podlaga za cvetove, na drugi strani pa predstavlja zeleno barvo v vzorcu. Pri izbiri trajnic moramo imeti dober občutek za barve in upoštevati pravila za barve v vrtu.

Trajnice lahko sadimo tudi v posode. Na ta način lahko vrt oblikujemo še na drugačen način in ga preko leta spreminjamo, ker je posode enostavno premikati. S posodami lahko manjše trajnice dvignemo v višino oči. V posode sadimo trajnice, ki so bolj občutljive na mraz ali pa zime pri nas ne preživijo na prostem. Posode lahko postavimo na okenske police, stopnice, na dvorišče, ob vhodna vrata in na druga primerna mesta.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem