Gojenje zelenjave v posodah

Zelenjavo lahko gojimo v cvetličnih loncih, koritih ali posodah. Za takšno obliko gojenja, ki je nekoliko bolj zahtevno kot gojenje na gredah, se odločimo, če nimamo možnosti urediti zelenjavnega vrta. Zelenjavo v posodah lahko pridelujemo na balkonu, terasi ali na okenskih policah.

V posodah lahko gojimo robustne vrtnine in hitro rastoče vrtnine. Najbolje se obnesejo redkvice, solata, paprika, jajčevci, paradižnik in pritlikavi bob ter nekatere druge pritlikave vrtnine. V posode ne sejemo in sadimo vrtnin, ki imajo globoke korenine, so visoko rasle ali pa dolgo zorijo. Prav tako ne sadimo vrtnin, ki potrebujejo veliko gnojila.

Posode morajo biti dovolj velike. Pomembna ni le globina, temveč tudi premer. Praviloma večja, kot je posoda, več zemlje lahko damo vanjo, bolje bo za rastline. Pri tistih vrtninah, ki razvijejo velik in bogat nadzemni del, naj bo posoda nekoliko večja, da se ne bo že ob najmanjši sapici prevrnila. Priporočljivo je, da so posode globoke vsaj 20 do 25 cm.

Zemljo, ki jo uporabimo za sajenje, pripravimo tako, da zmešamo vrtno zemljo s kompostom in ji dodamo nekaj peska ali šote. Zemlja mora biti dobro odcedna, da voda ne zastaja. V dno posode napravimo za mezinec veliko luknjo, ki jo prekrijemo z manjšim kamnom ali keramično črepinjo.

Pri gojenju zelenjave v posodah moramo biti pozorni predvsem na vročino in pomanjkanje vode. V vročih in vetrovnih dneh voda veliko hitreje izhlapeva in zemlja se lahko izsuši. Previsoka temperatura ne deluje ugodno na rastline, zato posode v vročih poletnih dneh umaknemo v senco. Vsakodnevno preverjamo vlažnost zemlje in po potrebi zalivamo. Zalivamo zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko se zemlja že ohladi. Ne zalivamo z mrzlo vodo iz vodovoda, temveč uporabimo deževnico. Če to ni mogoče, natočimo vodo v zalivalko zvečer, zalijemo pa zjutraj, ko se temperatura vode izenači z okolico.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem