Topla greda

Osnovni namen tople grede je, da zelenjavo gojimo tudi takrat, ko so zunanje temperature še prenizke, da bi vrtnine sejali ali sadili na prosto. S toplo gredo si lahko podaljšamo čas pridelave zelenjave.

Toplo gredo lahko izdelamo na več načinov. Najbolj preprosta je izdelava »tunela« iz polietilenske ali polipropilenske folije. Preko grede postavimo pokončen okvir, ki je lahko iz lesa ali umetnih materialov. Preko konstrukcije položimo folijo, ki jo ustrezno pritrdimo v zemljo s klini ali obtežimo s kamenjem. Na gredo posejemo zelenjavo, ki bo tako uspevala na višji temperaturi od okoliške. Folija zadržuje toploto, zato lahko v takšno toplo gredo sejemo zelenjavo, ko so nočne temperature še nekoliko pod lediščem, če so preko dneva dovolj visoke (vsaj 7 stopinj Celzija). Folijo odstranimo, ko ni več nevarnosti zmrzali, rastline pa so se že dovolj razvile.

Toplo gredo lahko izdelamo iz lesenih desk, betona ali drugega materiala. Topla greda ima na zadnjem delu višino okoli 50 cm, na sprednjem pa okoli 35. Tako zagotovimo boljši kot za sončne žarke, s tem pa višjo temperaturo. Vrhnji del prekrijemo s steklenimi elementi, ki jih lahko odpiramo in zapiramo. Iz tople grede odstranimo zemljo do globine 50 cm in položimo gosto kovinsko mrežo, da preprečimo vstop voluharju. Mreža se mora stikati s stenami tople grede. Zemlja v topli gredi lahko sega nad višino okoliških gred.

Namesto tople grede si lahko postavimo rastlinjak. Ta je lahko različno velik, omogoča pa gojenje večjih količin zelenjave. Če namestimo ogrevanje in dodatno osvetlitev, pa lahko vrtnine pridelujemo preko celega leta.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem