Vrtne poti

Peščena vrtna potVrtne poti in vrtne steze imajo praktični in estetski pomen. Vodijo nas skozi vrt in predstavljajo povezovalni element med različnimi deli vrta. V formalnem vrtu so najpomembnejši oblikovalni element in tvorijo simetrične osi.

Poti so lahko ravne ali zavite. Ne podaljšujmo jih na vsak način in nikoli naj ne bodo same sebi namen. Poti naj imajo vedno cilj, neko točko v vrtu, kamor hočemo pripeljati obiskovalca.

Vrtne poti naj bodo udobne za hojo in ne prezahtevne za vzdrževanje. V naravnem vrtu hodimo po travi in poti lahko le nakažemo z izbiro drugačne trate ali z zasaditvami rastlin. V takšnem vrtu je lahko pot le pas trate. Steza naj bo široka vsaj 0,6 m, kar omogoča hojo enemu človeku. Če želimo, da lahko vzporedno hodita dva človeka, naj bo pot široka 1,5 m. Vrtne poti, po katerih pogosteje hodimo in dvorišča naj bodo dobro utrjena.

Vrtna pot iz lesa

Za poti lahko uporabimo različne materiale. V kmečkih in gozdnih vrtovih prevladujejo poti, posute z lubjem ali pa iz lesenih plošč. Če uporabimo lubje, naredimo drenažno plast, na katero nasujemo lubje. Hoja bo mehka in prijetna, lubje pa bo oddajalo prijeten vonj. S časom bo lubje razpadlo in nadomestiti ga bomo morali z novim. Poti iz lesenih plošč ali desk so lahko lepe, vendar pa je hoja po njih v vlažnem vremenu in pa v senci, kjer se zadržuje vlaga, lahko nevarna. Na vlažnem lesu lahko zdrsnemo in pademo.

Vrtna pot v jeseni

Peščene poti so najpogostejše, saj jih jih je dokaj enostavno narediti izdelava pa je poceni. Hoja po takšnih poteh je glasna, saj se pesek ob stopanju premika in drgne. Uporabimo lahko pesek različnih velikosti. Za izdelavo peščene poti odkopljemo 20 do 30 cm zemlje, nasujemo 20 do 25 cm grobega gramoza, ki ga dobro utrdimo in nanj nasujemo 5 do 10 cm peska, po katerem bomo hodili. Vzdrževanje peščenih poti zahteva redno odstranjevanje plevela, vsakih nekaj let pa bomo morali zamenjati vrhnjo plast peska.

Vrtna pot med pušpanom

Poti iz tlakovcev in betonskih plošč so primerne za tiste, ki ne želijo veliko časa vložiti v vzdrževanje. Čiščenje je enostavno občasno pa bomo morali odstraniti plevel. Tlakovce in plošče položimo na 20 cm grobega in dobro utrjenega gramoza, na katerem je 5 cm finejšega peska. Na trgu so tlakovci in plošče različnih oblik in velikosti. Namesto tlakovcev ali betonskih plošč lahko položimo kamnite plošče, kar pa je dražje.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem