Grmovnice

Grmi se od dreves razlikujejo po obliki rasti. So lesnate rastline, ki nimajo osrednjega poganjka, temveč imajo več enakovrednih poganjkov, ki izraščajo iz tal ali iz majhnega debelca tik nad tlemi. Zrastejo do 8 metrov visoko. Nekatere vrste lesnatih rastlin lahko razvijejo obliko drevesa ali grma.

Grmovnice imajo v vrtu pomembno vlogo. Predstavljajo ogrodje zasaditve vrta in dajejo zasnovi vrta obliko in strukturo. Sadimo jih lahko samostojno ali pa v skupinah. Grmovnice se uporabljajo za žive meje in ločujejo med seboj različne dele vrta ali pa vrt omejujejo navzven.

Grmi so različnih velikosti in oblik. Pritlikave grmovnice lahko uporabljamo za prekrivanje tal, visoke pa kot samostojne okrasne elemente. Večina grmovnic ima stožčasto, povešavo ali pa zaobljeno obliko, pojavljajo pa se tudi nekatere druge oblike. Številne grmovnice lahko z obrezovanjem oblikujemo.

Izbira grmovnic je zelo pestra. V drevesnicah in vrtnarijah lahko kupimo grmovnice, ki imajo različne posebnosti: nekatere razvijejo zanimivo obliko, imajo pisane in oblikovno nenavadne liste, močno cvetijo... Nekatere grmovnice imajo namesto listov iglice, drugi so zimzeleni in tretji odvržejo liste.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem