Romantični vrt

Romantični vrt je najbolj primeren vrt za romantike. Je vrtni stil za zaljubljence in za sanjače. Njegova značilnost so harmonične zasaditve trajnic, skrivnostne zasaditve rastlin z izstopajočimi zelenimi listi in mešanica rastlin, ki imajo izrazit in močan vonj. Prevladujejo zaobljene linije. Romantični vrt je vrt majhnih kotičkov, kjer smo skriti pred pogledi drugimi in nam nudijo intimno zasebnost.

Odprtih površin v romantičnem vrtu skoraj ni. Povsod so cvetoče grmovnice, grede s trajnicami, vrtnice in druge rastline. S pogledom ne moremo zajeti celotnega vrta, temveč se moramo po njem sprehoditi, da ga spoznamo.

Poti v romantičnem vrtu so zavite in razvejane. Vodijo do vsakega še najbolj skritega kotička vrta. Za vsakim zavojem odkrijemo nekaj novega. Poti naj bodo tako speljane, da zgolj hoja po njih predstavlja doživetje. Za poti lahko uporabljamo kamnite plošče, pesek, plošče iz žgane gline, zmleto lubje in drugo. Ti materiali naj se med seboj izmenjujejo in zlivajo s posameznim delom vrta.

Romantični vrt - kotiček

Vonj ima v romantičnem vrtu pomembno vlogo, zato izbiramo rastline, ki oddajajo vonj. Sivka, melisa, timijan in druge rastline sadimo ob poteh, da bodo ob rahlem dotiku oddajale vonj. Vrtnice v romantičnem vrtu ne smejo manjkati. Izbiramo tiste sorte, ki imajo dišeče cvetove. Tudi vzpenjavke so sestavni del vrta za pergolo pa lahko uporabimo glicinijo, ki ima močan vonj in privlačne bogate vijolične cvetove.

Barve imajo velik vpliv na počutje, zato v romantičnem vrtu zelo pazljivo med seboj kombiniramo barve. Pomembno je, da so barve v harmoniji. Romantične grede imajo lahkotne odtenke barv. Prevladujejo rožnati odtenki, bela barva in svetlo rumena. Dodamo lahko tudi cvetlice modre barve.

V romantičnem vrtu lahko najde svoje mesto tudi zelenjavni vrt. Pozorni smo na barvne odtenke posameznih zelenjadnic. Sadimo jih skupaj s cvetočimi trajnicami in enoletnicami.

V romantični vrt sodi velika terasa s sedežno garnituro, kjer se druži vsa družina. Teraso obrobimo z različnimi trajnicami in grmovnicami, da imamo občutek zasebnosti. Pohištvo naj bo romantičnih oblik. Zelo dobro se obnese kovinsko pohištvo. V vrtu naredimo kotiček ali več kotičkov, kjer bomo lahko sedeli na klopi, obkroženi z rastlinami. Za sedenje lahko uporabimo masivno leseno klop ali pa postavimo lesen ležalnik. Tudi kovinska gugalnica ali počivalnik bo dobra izbira. S svečami ali diskretno nameščenimi svetilkami lahko v večernem času pričaramo prijetno romantično vzdušje.

Pošlji povpraševanje in pridobi ponudbe
Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem