Poletna vrtna opravila

Poletje je čas obedov na prostem okoli vrtne mize, vrtnih zabav in uživanja v naravi. Ker v vrtu dela nikoli ne zmanjka, imamo ves čas dovolj opravkov. V vročih in sušnih dnevih zalivamo cvetlične grede, zelenjavne grede in trato, če pa je sušno obdobje daljše, pa tudi drevesa in grme. Še posebej moramo biti skrbni pri zalivanju rastlin v posodah. Te so veliko bolj občutljive na pomanjkanje vode, ki jih zelo hitro prizadene. Kljub obilici dela pa si vzemimo čas za počitek in uživanje, predvsem v dnevih, ko so temperature visoke, se prileže počitek na ležalniku v senci dreves ali kopanje v domačem bazenu.

Junij

Junija so dnevi najdaljši. Ker je dan dolg, lahko v vrtu delamo že zelo zgodaj zjutraj ali pa še pozno zvečer. V tem mesecu cvetijo številni okrasni grmi in trajnice. S svojim cvetenjem začenjajo tudi vrtnice.

Ko odcveti okrasno drevje, ga lahko razredčimo. Ko odcvetijo rododendroni, odstranimo vse nastavke semen. Redno kosimo trato, postavljamo opore više rastočim rastlinam in redno gnojimo, rastline, ki potrebujejo več hranil.

Z okrasnih in zelenjavnih gred redno odstranjujemo plevel. Tako zmanjšamo količino plevela v kasnejših mesecih.

V sadnem vrtu obiramo češnje, jagode, ribez in drugo zgodaj zoreče sadje. Če je mesec sušen, redno zalivamo. Pri jablanah, hruškah, slivah in breskvah redčimo plodove.

V zelenjavnem vrtu redno gnojimo s tekočimi gnojili, ki smo jih sami pripravili iz različnih rastlin. S kompostom pognojimo zelnice, zeleno, por in blitvo. Pospravimo zgodnje solate in na njihovo mesto presadimo ohrovt, pozno zelje, blitvo, cvetačo in por. Sadimo tudi solato. Sejemo korenje, črno redkev, zimski in rdeči radič ter pozno endivijo. Paradižniku redno odstranjujemo stranjske poganjke, da spodbudimo tvorbo debelejših plodov. Postavimo opore in ga nanje pritrdimo. Ko kumare in bučke naredijo pet zaporednih listov, odlomimo vršiček, da se razvejajo.

V zeliščnem vrtu pobiramo zelišča, ki že dozorijo. Zeliščem, kjer uporabljamo liste, odstranjujemo nastale cvetove, da razvijejo več zelenja.

Julij

Julija je nekoliko manj dela. Redno odstranjujemo odcvetele cvetove, zalivamo in pregledujemo rastline, ali so jih napadle bolezni in škodljivci. Po potrebi ukrepamo.

V okrasnem vrtu še zadnjič pognojimo grme in drevesa, tudi vrtnice. Obrežemo živo mejo. Če imamo naravni vrt in pustimo trato nepokošeno, da se razvije travniško cvetje, jo pokosimo, ko cvetovi propadejo.

Razrahljamo tla okoli jagod in jih pognojimo. Na grede, ki smo jih izpraznili, sejemo črno redkev, glavnato solato, radič in endivijo. Pobiramo zgodnji krompir. Redno gnojimo paradižnik, kumare in zelje.

V zeliščnem vrtu zjutraj pobiramo dozorela semena zelišč, kot sta koriander in kumina. Posušimo jih na zraku in shranimo. Redno pobiramo liste zelišč in jih shranjujemo.

Avgust

Avgusta pobiramo različno sadje in zelenjavo. Redno zalivajmo, če so dnevi suhi.

Konec meseca porežemo živo mejo. Redno kosimo trato. Razredčimo letos posejane dvoletnice in jih presadimo na grede, kjer bodo preživele preostanek življenja. Razmnožujemo vrtnice s potaknjenci.

V sadnem vrtu obrežemo ribez, višnje, češnje in kosmulje. Sadimo jagode.

V zelenjavnem vrtu redno pobiramo zrelo zelenjavo. Če je je preveč, jo shranimo za zimo. Na proste grede sejemo motovilec, špinačo, redkvice, zimsko endivijo in drugo zelenjavo, ki dozori pozno jeseni in pozimi. Poberemo čebulo in jo posušimo v senci.

V zeliščnem vrtu sejemo dvoletna zelišča. Posejemo lahko še tista zelišča, ki bodo dozorela do zime: rukvico, koper, krebuljica in druge. Pobiramo tista zelišča, ki jih uporabimo zaradi vonja

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem