Nasveti za delo v vrtu

Čiščenje glinenih cvetličnih loncev in posod

Glinene posodeGlineni lonci in posode iz žgane gline so najbolj primerni za sajenje rastlin. V primerjavi s plastičnimi in kovinskimi posodami imajo številne prednosti. Ker so porozni omogočajo dihanje koreninam in ohranjajo zemljo vlažno. Poleti do neke mere nudijo izolacijo pred vročino in preprečujejo pregrevanje korenin v vročih in sončnih poletnih dneh. Zaradi barve so lep okras vrta in nepogrešljivi v sredozemskem vrtu.

Čiščenje ptičje valilnice

Vsako leto po končanem gnezdenju ptic očistimo ptičjo valilnico. S tem preprečimo, da bi zarod prihodnjega leta ogrozili različni zajedavci in bolezni. Pri čiščenju bodimo temeljiti.

Gnojenje vrta skozi leto

Gnojenje, ki je pravilno razporejeno preko leta, zagotavlja bujno rast rastlin, veliko cvetov in bogat pridelek.

Kaj lahko lastniki vrtov počnemo pozimi?

Cvet prekrit s snegomZima je čas, ko v vrtu ni veliko dela. V primeru snega je treba med ali po sneženju očistiti sneg z vednozelenih grmovnic in dreves. Marsikdo se, predvsem ko mine prednovoletni čas, sprašuje, kaj bi lahko postoril na vrtu, preden se začne nova sezona. Zima je čas za razmislek in pripravo na novo sezono.

Kako preprečiti mišim, voluharjem in drugim glodavcem, da se naselijo v kompostu?

Kompost predstavlja okolje, ki zelo ustreza mišim, voluharjem in nekaterim drugim glodavcem. Toplota, ki jo proizvaja organska snov pri razpadanju in veliko praznih prostorov, so dejavniki, ki privlačijo miši in voluharje, da si v kompostniku najdejo dom. Ne miši ne voluharjev, čeprav so del narave, na vrtu ne maramo, ker povzročajo škodo in prenašajo bolezni, njihovih naravnih sovražnikov pa v urbanem okolju običajno ni. Tudi domača ali sosedova mačka ne bo vedno dovolj učinkovita.

Kompost smrdi

Dva kompostnika z vilamiKompost sam po sebi nima vonja oz. je vonj zelo blag in ni neprijeten. Če pa se pojavi neprijeten vonj, pa je z njim nekaj narobe. Običajno je smrad posledica odlaganja neprimernih odpadkov, pogosto zaradi odlaganja ostankov hrane.

Košnja trave

Električna kosilnicaNajpogostejše opravilo na trati je košnja trave. Košnja trava vzdržuje trato na primerni višini in spodbuja rast. Redna košnja zagotavlja gosto, lepo in zdravo trato, ki je prijetna za hojo. Travo kosimo v času rasti. Spomladi začnemo s košnjo, ko začne trava rasti in doseže višino, da jo je treba pokositi.

Odpadki primerni za kompostiranje

vrtni odpadki na grediNa vrtnem kompostu lahko kompostiramo različne organske odpadke, ki nastanejo na vrtu, v kuhinji in v domu. Kadar ne gre za ostanke zelnatih rastlin, smo pazljivi, da plast odpadkov ni predebela, kar lahko ovira proces kompostiranja.

Odpadlo listje lahko uporabimo za pripravo posebnega komposta

jesensko listjeJeseni se vrtnarji in lastniki vrtov spopadejo z velikimi količinami odpadlega listja. Z uporabo sesalnikov in grabelj na vrtu nastanejo bolj ali manj veliki kupi listja. Ta lahko konča na kompostu ali pa v posodi za biološke odpadke. Nekateri ga sežgejo, kar pa ni priporočljivo.

Polaganje električnega kabla v vrtu

Luči na vrtuV sodobnih vrtovih želimo imeti v vrtu dostopno električno omrežje. Potrebujemo ga za osvetlitev vrta, za električno vtičnico v kotičku za posedanje, za pogon črpalke za zalivanje, za osvetlitev bazena itd. Pri polaganju kablov je treba poseči v vrt z lopato in krampom, zato naj bo to vedno dobro premišljeno, najbolje pa je to opraviti na začetku, ko se lotevamo urejanja vrta.

Prednosti in slabosti plastičnih in glinenih loncev

V vrtu, na balkonu in terasi lahko uporabljamo lonce in posode iz žgane gline ali plastike. Uporabljen material daje loncem dobre in slabe lastnosti, ki jih je smiselno upoštevati, ko se odločamo za nakup.

Preganjanje krta iz vrta

Krt je na pogled prijazna žival, ki živi pod zemljo. Kosmati črni krti vzbujajo prijetne občutke, kadar pokukajo iz zemlje in jih imajo še posebej radi otroci. K njegovi simpatičnosti zagotovo prispevajo tudi risanke, kjer je krt prijazen in simpatičen lik.

Prezimovanje glinenih cvetličnih loncev, posod in korit

Glineni cvetlični lonci (terra cotta) so lep okras vrta in nepogrešljiv sestavni del sredozemskega vrta. Uporabljamo jih za sajenje različnih rastlin, s katerimi lahko popestrimo dvorišča, vrtne poti, vhode in druge dele vrta ali pa jih uporabimo na balkonu in terasi. Ker so izdelani iz žgane gline, so porozni in bolj občutljivi na mraz kot plastični lonci.

Priprava kisle zemlje za rastline, ki uspevajo na kislih tleh

Kako znižati kislost tal, je vprašanje, ki si ga zastavijo vsi ljubiteljski vrtnarji, ki bi v vrtu radi gojili borovnice, azaleje, rododendrone in druge kisloljubne rastline. Te rastline uspevajo v kisli zemlji (pH manj od 7) in v drugačni zemlji slabo rastejo ali pa propadejo.

Priprava trajnic na zimo

Trajnice potrebujejo jeseni nekaj nege, da jih pripravimo na zimo. Pravilno pripravljene trajnice bodo naslednje leto bujno cvetele in nas vse leto razveseljevale.

Rastline za zeleno gnojenje

Zeleno gnojenje je način gnojenja gred, kjer na grede posejemo določeno vrsto rastlin, ki jih ob koncu sezone vkopljemo. Med rastlinami za zeleno gnojenje so najbolj pomembne metuljnice (stročnice), ki vežejo dušik iz zraka in obogatijo zemljo z njim. Kupimo lahko že pripravljene mešanice za zeleno gnojenje, ki imajo vnaprej predviden učinek na grede.

Sajenje nizkih rastlin v visoke posode – varčevanje z zemljo

Izbira cvetličnih posod je zelo velika. Prevladujejo okrogli, kvadratni in podolgovati cvetlični lonci različnih višin. Nekateri so lepo oblikovani in lahko zelo lep okras v vrtu. Težava pa nastane, ko moramo napolniti posodo z zemljo in posaditi rastline. Nekateri cvetlični lonci so zelo visoki in vanje moramo nasuti veliko zemlje, da jih zapolnimo, čeprav vanje posadimo nizke rastline, ki potrebujejo le 15 do 20 cm zemlje.

Shranjevanje semen enoletnic

Jeseni je čas, ko že začnemo razmišljati o novi vrtni sezoni. Uživamo v čudovitem cvetenju jesenskih cvetlic ter bogati letini v sadovnjaku in na zelenjavnem vrtu. Preko leta smo lahko uživali v cvetovih številnih enoletnic, ki konec poletja in v jeseni napravijo semena, če jim cvetov nismo trgali. Semena lahko poberemo in shranimo za uporabo v naslednji sezoni.

Tekoče gnojilo iz komposta

Kompost je univerzalno gnojilo, ki ga pridelujemo sami. Iz njega lahko izdelamo tudi tekoče kompostno gnojilo, ki je primerno za gnojenje sejancev in mladih rastlin. Takšno gnojilo je šibkejše od komposta, vendar pa so hranilne snovi lažje dostopne rastlinam.

Uničevanje semen plevelov v kompostu

Ko se na zelenjavnem vrtu ali cvetličnih gredah, ki smo jih pognojili s kompostom, pojavijo velike količine mladega plevela, marsikdo posumi, da je izvor plevela kompost. Na kompost odlagamo različne rastlinske odpadke, tudi plevel in njegove ostanke. Če smo pri tem nepazljivi, kompostiranje pa ne poteka tako, kot bi moralo, bomo zagotovo imeli težave s plevelom.

Varno delo s pesticidi

V vrtu naj ne bi uporabljali kemičnih snovi za zatiranje plevelov (herbicidi), gliv oz. bolezni na rastlinah (fungicidov) in škodljivih žuželk (insekticidi). Te snovi, ki jim rečemo pesticidi, so kemične spojine, ki imajo velik vpliv na okolje. Ne le, da uničijo tisto, čemur so namenjene, temveč negativno vplivajo na številne živali in rastline. Tudi ljudje nismo imuni na njihovo učinkovanje. Pri pretirani ali nepravilni uporabi lahko povzročijo težave, lahko pa zaidejo tudi sadje in zelenjavo, ki jo pridelamo na vrtu.

Vrtnarjenje za ljudi z bolečinami v križu

Košnja traveŠtevilni se med svojim življenjem srečajo z bolečinami v hrbtu in hrbtenici. Vzroki za nastanek bolečin so različni, najbolj pa trpijo tisti, ki imajo kronične bolečine. Bolečine se pojavijo v kasnejših letih, ko se marsikdo ljubiteljsko loti vrtnarjenja.

Zalivanje rastlin v poletni vročini

zalivanje grmaPoletje je čas, ko temperature preko dneva močno narastejo in živali ter ljudje se umaknemo z vročega sonca v senco. Rastline pa tega ne morejo storiti. Za življenje potrebujejo sončno svetlobo, vročina pa jim lahko oteži življenje, predvsem zaradi večje porabe vode in sušenja tal. V poletni vročini moramo rastline bolj temeljito zalivati.

Zaščita vrta pred točo

TočaToča vsako leto v Sloveniji povzroči veliko škodo na poljih, v sadovnjakih, vrtovih in tudi na vozilih in objektih. Pogled na vrt, uničen zaradi toče, je žalosten. Rastline ležijo po tleh, v listih so luknje pridelek sadja in zelenjave pa je običajno povsem uničen. Da nam morebitna toča ne bo uničila vsega pridelka, je smiselno zelenjavni vrt in sadovnjak ustrezno zaščititi.

Zatiranje mahu na trati

Marsikateri ljubiteljski vrtnar se sreča s težavo, da se mu namesto lepe trate razvije mah. Še tako skrbna nega trate ne prepreči razvoja mahu, če so pogoji za njegovo rast dobri.

Zatiranje polžev

PolžPolži so pogosto huda nadloga v zelenjavnem vrtu. Če jih je preveč, povzročajo veliko škodo na vrtninah. Zelenjava jim predstavlja vir hrane in že v nekaj dneh lahko uničijo vse, kar smo posadili. Polži povzročajo škodo tudi na okrasnih rastlinah. Med bolj prizadetimi so dalije.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem