Košnja trave

Električna kosilnicaNajpogostejše opravilo na trati je košnja trave. Košnja trava vzdržuje trato na primerni višini in spodbuja rast. Redna košnja zagotavlja gosto, lepo in zdravo trato, ki je prijetna za hojo. Travo kosimo v času rasti. Spomladi začnemo s košnjo, ko začne trava rasti in doseže višino, da jo je treba pokositi.

Kosilnice

Za košenje se uporabljajo različne kosilnice. Za manjše vrtove so primerne ročne kosilnice. Te so tihe in nezahtevne za vzdrževanje. Za večje vrtove uporabljamo motorne ali električne rotacijske kosilnice. Kosilnice redno vzdržujemo in skrbimo za ustrezno ostrino noža. Za brušenje upoštevamo navodila proizvajalca. Praktične so tudi robotske kosilnice, ki lahko kosijo trato brez naše prisotnosti, njihova slabost pa je visoka cena in dejstvo, da je treba vrt posebej prilagoditi.

Kosilnica na travi

Čas košnje

Najprimernejši čas košnje znotraj dneva je pozno popoldne. Nikoli ne kosimo mokre trave, ker ji to škoduje, poleg tega pa se bo pokošena trava lepila na kosilnico. Jutranja košnja, ko je trava še polna rose, je neprimerna.

Pogostost košnje

Pogosteje kosimo v toplih in vlažnih dnevih, redkeje pa v sušnem obdobju. Pogostost košnje prilagajamo višini trate in hitrosti rasti. Pogosteje kosimo, če trata raste hitreje. Pravilo je, da nikoli ne pokosimo več kot tretjino listne mase. Če kosimo redkeje in močno, se bo trava po vsaki košnji skušala obrasti, kar pa jo bo izčrpavalo.

Pogostost košnje je odvisna od višine trate. Nižja, kot je trata, pogosteje moramo kositi.

Pogostost košnje glede na višino trate in letni čas:

  • pomlad in jesen: višina do 2 cm 1 do 2-krat tedensko, 3 do 5 cm 1- krat tedensko, 5 do 10 cm 2-krat mesečno;
  • poletje: višina do 2 cm 3-krat tedensko, 3 do 5 cm 1-krat tedensko, 5 do 10 cm 2-krat mesečno.

Pozimi trato kosimo po potrebi, če ni snega in to tako, da odstranjujemo samo vršičke.

Če imamo zelo nizko trato (višine 0,5 do 1 cm), jo poleti kosimo vsak drugi ali tretji dan.

Višina košnje

Višina košnje je odvisna od namena trate. Na območjih hoje in športnih iger travo kosimo na višino od 1 do 2,5 cm. Tako košena trata je zelo odporna proti obremenitvam. Okoli dreves kosimo trato na višino 5 do 10 cm. Če se odločimo, da bomo imeli del vrta kot naravni cvetoči travnik, ga pustimo, da cvetlice zrastejo, zacvetijo, napravijo semena in jih odvržejo. To pomeni, da ga kosimo, ko so rastline visoke preko pol metra ali več, prvo košnjo pa izvedemo poleti. Takšen travnik pokosimo največ 3 krat letno.

Pogled na košnjo trave iz zraka

Način košnje

Kosilnico lahko po vrtu vodimo naključno. Če pa želimo imeti vzorec, pa moramo imeti kosilnico z valjem, ki jo vodimo sistematično po trati. Najprej pokosimo zunanji rob, nato pa kosimo v pasovih vzporedno, vendar vsak pas v nasprotno smer kot prejšnjega. Na športnih igriščih pri vsaki košnji kosimo v drugo smer, da preprečimo rast trave v eno smer, kar lahko vpliva na gibanje žoge.

Ostanki trave

Če redno kosimo, je ostankov pokošene trave malo, zato jih lahko pustimo, da se z njimi hranijo deževniki. Če pa imamo zelo kakovostno trato, kjer mora biti površina čim bolj enakomerna (npr. igrišča), pa ostanke trave zberemo in kompostiramo.

Če je ostankov več (npr. ob manj redni košnji), pa jih moramo odstranjevati, da ne začnejo gniti. To velja tudi za kosilnice, ki ostanke trave mulčijo in izvržejo v ravni liniji.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem