Oskrba vrtne trate

Da trata ostane lepa in privlačna, potrebuje stalno oskrbo. Najpogosteje izvajamo košnjo in zalivanje, na letni ravni pa nekatera druga opravila, kot so prezračevanje, gnojenje, odstranjevanje plevela in mahu ter drugo.

Košnja

Posledica redne košnje je gosta in zdrava trata. Pogosteje je treba kositi v vlažnem in toplem vremenu, medtem ko v sušnih poletjih ne kosimo. Kosimo v popoldanskem času v suhem vremenu. Uporabljamo rotacijske in vretenaste kosilnice na ročni in motorni pogon. Višina košnje je odvisna od namena trate.

Zalivanje

Trata na ustreznih tleh ne potrebuje veliko zalivanja. Ker razvije globok koreninski sistem, lahko tudi daljša sušna obdobja prenese brez večjih posledic.

Znak, da je treba trato zaliti, je, da se travne bilke po hoji ne vzravnajo, za nami pa ostaja vidna sled. Zalivamo izdatno zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, tako da se tla prepojijo z vodo do globine 15 cm. Zalivamo lahko z razpršenim curkom iz vrtne cevi, če pa moramo zalivati pogosteje pa namestimo sistem za zalivanje z razpršilci, ki se dvignejo iz tal.

Gnojenje

Trava najpogosteje potrebuje gnojenje z dušikom, občasno pa tudi s fosforjem, kalijem in železom. Da travi manjka dušika, spoznamo po pojavu rumenozelene barve in slabši rasti. Gnojimo dvakrat letno: zgodaj poleti in jeseni.

Gnojilo potresemo enakomerno, da ne poškodujemo trave in omogočimo enakomerno rast. Če na posamezna mesta potresemo preveč gnojila, lahko trava povsem propade in pojavijo se gola tla. Najbolj varno je tresenje gnoja z ročnim trosilnikom.

Zračenje ruše

Redno zračenje ruše omogoča dobro rast trave in zmanjšuje zbitost tal. Zračimo pozno poleti in jeseni z uporabo ročnih ali strojnih prezračevalnikov, grabljenjem, rezanjem in zabadanjem. Uporabimo lahko grablje, posebne grablje za prezračevanje, ki režejo in vile. Pred zračenjem travo vedno pokosimo.

Valjanje

Valjanje trave ni nujno potrebno opravilo. Z njim nekoliko izravnamo tla, če postanejo preveč valovita. Uporabimo ročni valjar. Valjamo vedno spomladi. Valjamo le po potrebi in nikakor ne vsako leto. Prepogosto valjanje napravi tla zbita.

Zahtevaj ponudbe
Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem