Sajenje trajnic

Trajnice sadimo na primerno pripravljene grede. Rastiščni pogoji morajo ustrezati zahtevam trajnic, da se bodo bujno razvijale in bogato cvetele. Najbolje je, da izbiramo trajnice, ki jim ustrezajo rastiščne razmere v vrtu.

Nakup trajnic

Trajnice večinoma prodajajo v lončkih preko večjega dela leta. Če so bile trajnice v lončkih pravilno vzgojene, jih lahko sadimo kadarkoli, ko tla niso zmrznjena. Kupujemo trajnice, ki so zdrave, imajo dobro razrasle korenine in so v vlažni zemlji v lončku. Šibko rastočih rastlin in poškodovanih rastlin se izogibamo, kot se izogibamo rastlin, ki imajo neustrezno barvo. Pri nakupovanju na začetku sezone, preverimo ali ima rastlina močne in zdrave poganjke. Preverimo tudi zemljo v lončku. Če je ta preraščena z mahom ali številnimi trajnimi pleveli, pomeni, da je rastlina v lončku že predolgo, ali pa je rasla v neustreznih razmerah. Če so v lončku le posamezni enoletni pleveli, je trajnica primerna za nakup. Ne kupujemo trajnic, ki so korenine že pognale iz lončka.

Pred začetkom sezone oz. času mirovanja lahko kupimo tudi trajnice z golimi koreninami. Izberemo tiste, ki imajo močno razvit koreninski sistem in so na videz zdrave. Rastline do sajenja zavijemo v vlažen časopisni papir in jih čim prej posadimo.

Priprava tal

Trajnice dobro uspevajo v rodovitni vrtni zemlji, ki je bogata z organsko snovjo. Nekaterim vrstam ustrezajo kisla, drugim pa nekoliko bazična tla. Zato je smiselno, da poznamo pH vrednost tal, preden se lotimo nakupa trajnic. Ustrezajo jim dobro odcedna ilovnata tla.

Preden prekopljemo tla, jih temeljito očistimo plevelov. Pleveli kvarijo videz gred in tekmujejo s trajnicami za hranilne snovi in vodo. Pleveli so še posebej problematični, če sadimo nizke trajnice, saj jih prerastejo.

Tla pripravimo tako, da jih temeljito prekopljemo in razrahljamo. Za gnojenje uporabimo kompost ali dobro uležan hlevski gnoj. Če so tla preveč težka, potem dodamo več organske snovi, v izrednih primerih pa tudi pesek. Če so tla preveč peščena, dodamo veliko komposta, v izrednih primerih pa tudi ilovico.

Sajenje

Trajnice, ki jih kupimo v lončkih, lahko sadimo vse leto. Neprimeren čas je le, ko so tla zamrznjena. Najboljši čas za sajenje je jeseni ali spomladi. Spomladi sadimo tiste trajnice, ki so bolj občutljive na mraz. Manj primeren čas za sajenje je poleti. Trajnice, ki jih kupimo z golimi koreninami, sadimo jeseni in spomladi.

V prekopano in prerahljano gredo napravimo sadilne jamice, v katere damo trajnice, ki smo jim odstranili lončke. Zemlje, ki je bila v lončku in se drži korenin, ne odstranjujemo. Globina sadilne jame je odvisna od višine lončka in zahtev rastline. Večino trajnic sadimo tako, da je koreninski vrat v višini zemlje na gredi. Trajnice, ki dobro uspevajo na vlažnih tleh, sadimo tako, da je koreninski vrat dva cm v zemlji. Trajnice, ki rade gnijejo ob koreninskem vratu, sadimo tako, da je ta nekoliko nad okoliško zemljo. Trajnice, ki imajo gomolje, sadimo tako, da je koreninski vrat od 5 do 10 cm globoko v zemlji.

Za trajnice, ki jih sadimo v posode, uporabimo kakovostno in dobro odcedno vrtno zemljo. Lahko uporabimo tudi že pripravljene substrate za gojenje rastlin v posodah. Posoda naj bo dovolj globoka in velika, da se bodo korenine lahko nemoteno razvijale. Potrebna globina posode je odvisna od vrste trajnice. Posoda mora imeti na dnu luknjo za odvajanje vode. Na dno posode nasujemo do 5 cm črepinj ali kamenja, da se bo odvečna voda nemoteno odvajala. Nasujemo še plast šote ali kakšne druge vlaknaste snovi, ki prepreči spiranje organske snovi. Nato nasujemo zemljo oz. substrat. Trajnice nato sadimo enako kot v primeru sajenja na grede.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem