Trajnice

RudbekijaTrajnice so zagotovo med najpomembnejšimi rastlinami, ki najdejo svoje mesto v vrtu. Z barvitostjo cvetov in bogatimi vonji nas razvajajo, s svojo raznolikostjo pa so paša za še tako razvajene oči. Cvetijo vsako leto. Ker se počasi širijo in razraščajo, je cvetov vsako leto več.

Trajnice so zelnate rastline, ki živijo več let. Nadzemni del običajno jeseni ali preko zime propade in preživi samo podzemni del, iz katerega spomladi rastlina na novo požene. Čeprav vse trajnice cvetijo pa so pri marsikateri vrsti ali sorti najbolj pomembni listi, ki so lahko različnih barv, velikosti in oblik.

Trajnice sadimo na vrt na različne načine. Lahko jih sadimo v samostojne grede s trajnicami, ali pa jih kombiniramo z drugimi rastlinami. Velike in na videz izstopajoče trajnice sadimo samostojno ali v manjših skupinah, da pridejo do izraza. Za trajnice je pomembno, da jih postavimo na pravo mesto v kombinaciji s pravimi rastlinami.

Trajnice so zelo raznolike. S svojo lepoto so očarale marsikaterega ljubitelja rastlin, ki ima svoj vrt in jih je začel zbirati. Običajno se odločijo le za eno vrsto ali skupino trajnic. Nekateri zbirajo samo hoste, drugi telohe, tretji potonike. Marsikdo je na tak način ustvaril mali zbirateljski vrt.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem