Okrasne trave, šaši in ločkovke

Okrasne trave so začele pridobivati pomen v drugi polovici 20. stoletja, ko so se nekateri oblikovalci vrtov začeli zavedati njihove lepote. Okrasne trave so zelo elegantne rastline, ki imajo lahko pomembno oblikovalno vlogo v vrtu.

Trave sodijo v družino Poaceae in imajo okrogla, kolenčasta in votla stebla. Listi posamezne bilke se razraščajo v dveh smereh in v spodnjem delu objemajo steblo. Cvetovi so običajno klasasta socvetja. Zrastejo različno visoko in lahko presežejo tudi več kot dva metra. Nekatere vrste so trajnice, druge pa enoletnice.

Okrasne trave na vrtu - Botanični vrt Berlin

Travam so po videzu podobni šaši in ločje. Šaši imajo triroba polna stebla brez kolenc. Običajno imajo po tri liste na isti višini, ki v spodnjem delu objemajo steblo. Šaši so običajno šopasto razrasli. Ločkovke so družina, ki je v vrtu zastopana z ločjem in bekicami. Ločje ima polno steblo in okrogel prerez listov. Bekice imajo ploščate liste, ki so v večini primerov na robovih dlakavi.

Z okrasnimi travami lahko oblikujemo vrt na različne načine. Običajno jih sadimo v skupinah, da pridejo bolje do izraza. Z okrasnimi travami lahko naredimo gredo, ali pa jih kombiniramo s trajnicami, grmi, enoletnicami in dvoletnicami. Nizke trave so primerne za sprednje dele gred, visoke trave pa posadimo v ozadje. Posamezni šopi okrasnih trav so zanimiva popestritev gred s trajnicami. Velike trave lahko v skupinah sadimo na trato. Tako ustvarimo zanimive motive. Trave s svojo podobo lahko predstavljajo središčno točko vrta ali vrtnega dela.

Okrasne trave kot ozadje

Trave poženejo na dolgih steblih klasasta socvetja, ki se, potem, ko semena dozorijo, posušijo. Suhih stebel ne porežemo do zgodnje pomladi naslednjega leta, saj so lep okras vrtu preko cele jeseni in zime. Ravno suha stebla so najlepši del trav.

Okrasne trave dobro uspevajo na sončnih legah in na dobro odcednih tleh z veliko organske snovi, ki pa zadržujejo vlago. Nekatere vrste potrebujejo bolj vlažna tla. Šašem ustrezajo tako vlažna kot tudi suha rastišča. Bekice dobro uspevajo v senci ali polsenci.

Trave ne potrebujejo veliko nege. Pomembno je le, da zagotovimo ustrezne razmere za rast.

Okrasna trava

Cvetove in stebla trajnih trav po končanem cvetenju ne porežemo. Pustimo jih, saj so zelo lep okras preko zime. Številne trave postanejo še posebej lepe, ko se posušijo in dobijo rjavkasto barvo. Porežemo jih, ko začnejo vidno propadati ali pa zgodaj spomladi, preden na novo odženejo. Takrat jih porežemo čisto do tal. Enoletnim travam cvetove porežemo po cvetenju, preden dozori seme in odpade, da preprečimo njihovo širjenje.

Trajne trave lahko razmnožujemo s semeni ali pa vegetativno z delitvijo. Semena poberemo ko dozori, vendar preden odpade. Sejemo lahko takoj, vendar pa moramo mlade rastlinice zaščititi preko zime. Semena lahko shranimo in jih posejemo spomladi. Trave lahko delimo spomladi ali jeseni, vendar je bolj primeren čas spomladi, ker se lažje ukoreninijo.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem