Sajenje rastlin v skalnjak

Rastline za skalnjak kupujemo vedno vzgojene v posodah, kar pomeni, da jih lahko sadimo preko celega leta, razen v času, ko so tla zmrznjena in v suhih ter vročih obdobjih. Kupujemo rastline, ki so zdrave, nepoškodovane, korenine pa ne silijo iz lončka.

Rastline za skalnjak potrebujejo zmes gramoza, peska in humusa. Uporabimo lahko vrtno zemljo, ki ji primešamo pesek ali gramoz. Za ne preveč zahtevne rastline uporabimo dva dela vrtne ilovnate zemlje, en del gramoza ali grobega peska in en del komposta. Za rastline, ki potrebujejo zelo odcedna tla in za melišča uporabimo tri dele gramoza ali grobega peska. Uporabimo apnenčasti pesek in gramoz, za rastline, ki pa potrebujejo kisla tla, pa uporabimo kremenčev pesek.

Preden rastline posadimo, jih temeljito zalijemo in počakamo, da iz lončkov odteče odvečna voda. Rastline vzamemo iz lončkov in odstranimo morebitne plevele. V zemljo izkopljemo jamo, ki je dovolj velika, da lahko vanjo posadimo rastlino in tako globoka, da je koreninski vrat tik nad površino. Korenine previdno razrahljamo in rastlino položimo v jamo. Morebitne špranje zasujemo in z vrha potlačimo. Nato temeljito zalijemo in pazimo, da imajo rastline dovolj vlage, dokler ne začnejo na novo odganjati.

Pri sajenju v melišča, ki naj bodo globoka od 30 do 50 cm, zemljo iz korenin previdno odstranimo s tresenjem. Rastlino z golimi koreninami položimo v jamico in zasujemo s posebnim substratom za melišča. Takoj močno zalijemo. Pogosto zalivamo, dokler rastline ne razvijejo močnega koreninskega sistema.

Sajenje v razpoke in suhe zidove je nekoliko bolj zahtevno. Uporabimo le močne in dobro razvite rastline, ki jim obrežemo korenine in nadzemni del. V razpoko zagozdimo kamen in nad njim v razpoko natlačimo nekaj prsti. Vstavimo rastlino in nad njo natlačimo v razpoko prst. Nad prst zagozdimo kamen, ki bo preprečeval izpiranje prsti.

Ko posadimo vse rastline, nasujemo po skalnjaku gramoz ali droben pesek. Tako bo imel skalnjak lepši videz, manjše bo izhlapevanje vode in težje se bodo razvili pleveli. Plast naj bo debela od 2 do 5 cm.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem