Pergola in senčnica

Pergole in senčnice so pomembni element številnih vrtov. S svojim videzom popestrijo posamezne dele vrta in nudijo oporo popenjavkam, ovijalkam in vzpenjavkam, ki jih prekrijejo z zelenjem. K nam so prišle s  področja Sredozemlja, kjer imajo še danes pomembno vlogo zaščite pred močnim poletnim soncem. Senčnice in pokriti senčni hodniki so bili sestavni del renesančnih vrtov.

Pergola in senčnica se razlikujeta po odprtosti. Pergola je odprta z vseh strani in z vrha. Senčnica je običajno z zadnje strani zaprta. Izvedenka pergole so senčni hodniki. To je ožja pergola ali senčnica nad potjo, ki je bogato obrasla z zelenjem. To nudi sprehajalcem zaščito pred sončno pripeko.

Pergola
Pergola

Pergole so sestavni del sodobnega družinskega vrta. Lahko zavzamejo osrednjo vlogo v vrtu, kjer ščitijo mizo in stole pred soncem ali pa so le kot dodaten senčni prostor. Pogosto jih naredimo nad dvoriščem, da nudijo senco avtomobilu.

Pergola je opora vzpenjavkam za rast. Ob pergoli posadimo različne vzpenjavke, ki bodo v nekaj letih prerasle celotno ogrodje. Če izberemo šibko rastoče vrste, kot so vrtnice in razno okrasni sroboti, bo pergola prepuščala več svetlobe, kot če izberemo bujno rastoče vrste, kot so glicinija, trta, kivi, bršljan in druge. Bujno rastoče vrste napravijo več stebel in listov in s svojo težo bolj obremenjujejo ogrodje. Zato moramo v tem primeru izdelati močnejše ogrodje. Ob pergolah, ki prekrivajo sedišče ali mizo, ne sadimo rastlin, ki cvetijo dlje časa, kot je npr. glicinija, saj nas bodo motili odpadajoči cvetovi.

Senčnica
Senčnica je z zadnje strani zaprta

Pergole običajno zgradimo iz lesa. Uporabimo trpežen les, kot je hrast ali kostanj, ki ga ustrezno zaščitimo. Les lahko prebarvamo ali polakiramo. Lepše so pergole iz lakiranega lesa, saj so svetlejše, kot pobarvane z rjavo barvo. Podporni stebri so osnova konstrukcije pergole in naj ne presegajo višine 2 do 2,5 m, debeli pa naj bodo okoli 15 cm. Namestimo jih na razdalji največ 3 m narazen, na kovinske podstavke, ki so na betonskih temeljih. Na podporne stebre namestimo nosilce. Tako napravimo osnovno konstrukcijo pergole. Na nosilce na razdalji 40 do 60 cm namestimo vzporedno prečne deske. Namesto lesenih podpornih stebrov lahko sezidamo podporne stebre iz opeke.

Na terasah ali v manjših vrtovih lahko namesto lesenih pergol postavimo kovinske pergole, ki imajo manj masivno konstrukcijo. Zavzele bodo manj prostora, še vedno pa bodo nudile oporo vzpenjavkam, ki bodo zagotavljale senco.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem