Oskrba trajnic

Trajnice so z nekaj izjemami dokaj nezahtevne rastline. Dobro uspevajo tudi ob zelo skromni oskrbi. Še največ težav bo povzročilo pomanjkanje vode v sušnih obdobjih in plevel, ki bo z njimi tekmoval za svetlobo, vodo in hranilne snovi. Z nekaj premišljene dodatne oskrbe bomo poskrbeli, da bodo bolj bujno cvetele.

Če so vremenske razmere ugodne, trajnice ne potrebujejo dodatnega zalivanja. V daljših sušnih obdobjih pa jih zalivamo zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko se zemlja že nekoliko ohladi. Mlade rastline redno zalivamo, dokler ne razvijejo dovolj velikega koreninskega sistema. Trajnice v posodah moramo redno zalivati, saj se zemlja v posodah hitreje izsuši.

Trajnice gnojimo enkrat letno s kompostom ali hlevskim gnojem. Kompost lahko uporabljamo kot zastirko, da preprečimo rast plevelov.

Plevele redno odstranjujemo. Enoletne plevele lahko učinkovito odstranimo, če jih spomladi, ko se začnejo razvijati, odstranimo (izpulimo). Trajni pleveli so trši oreh in bomo morali vložiti več truda, da jih bomo zatrli. Najlažji način je, da zasadimo pokrovne rastline, ki bodo prerasle gola tla in preprečile razvoj plevelov. Takšen način sicer ni popolnoma učinkovit, vendar pa se bo količina plevela močno zmanjšala. Trajne plevele odstranjujemo tako, da jih izkopljemo. Puljenje ni priporočljivo, saj bodo v zemlji ostajali deli korenik in korenin, iz katerih se bodo razvili novi pleveli. Previdni smo pri odstranjevanju plevela, ki je ob trajnicah, da ne poškodujemo korenin trajnic.

Cvetenje nekaterih trajnic lahko podaljšujemo z različnimi ukrepi. Pri trajnicah, ki spomladi razvijejo številne poganjke, lahko nekaj teh poganjkov odstranimo, da okrepimo rast preostalih in s tem zagotovimo večje cvetove. Odstranjevanje poganjkov ponovimo, ko je rastlina na tretjini višine rasti. Takrat odstranimo slabotne in poškodovane poganjke. Pri trajnicah, ki poženejo veliko stranjskih poganjkov, vršičkamo (odstranjujemo vršičke) na steblih. Poganjke vršičkamo, ko dosežejo tretjino končne višine, tako da odstranimo okoli 2 cm poganjka tik nad členkom. S tem spodbujamo tvorbo stranskih poganjkov. Redno odstranjujemo odcvetele cvetove, da spodbujamo tvorbo novih in preprečujemo tvorbo semen. Trajnice, ki se zasejejo iz semen, niso vedno takšne, kot so matične rastline.

Grmaste trajnice vsako pomlad temeljito obrežemo. Glavna stebla zmanjšamo na polovico višine. Jeseni, ko trajnice odcvetijo, porežemo stebla do tal ter odstranimo vse uvele in odmrle liste. Trajnice, katerih suha stebla so zanimiva, jeseni ne porežemo, da ohranimo vrt zanimiv preko zime. Porežemo jih ob koncu zime ali zgodaj spomladi.

Trajnice lahko presajamo pozno jeseni ali pa spomladi, preden na novo odženejo. Nekatere trajnice, slabo prenašajo presajanje in v letu, ko so bile presajene in naslednjem letu ne bodo cvetele. Nekatere trajnice po presajanju ne cvetijo nekaj let zapored.

Če trajnice rastejo na ustreznem rastišču, težav z boleznimi in škodljivci ne bomo imeli. Še največ težav bomo imeli s polži in ušmi, ki pa jih lahko zatiramo na naraven način. Če se pojavijo plesni, ukrepamo, če je to res potrebno z uporabo fungicidov.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem