Formalni vrt

Formalni vrt je najstarejši stil oblikovanja vrtov v evropski zgodovini. Je brezčasen stil čistih ravnih linij geometričnih oblik, ki ima svoje mesto v vseh časovnih obdobjih. Za formalni vrt so značilne geometrične oblike in simetričnost. Ta oblika izhaja iz srednjeveških samostanskih vrtov, na katerih so menihi gojili zelišča, zelenjavo in druge rastline.

Če imamo večji vrt, ki ga želimo urediti kot formalni vrt, ga lahko razdelimo na več delov z nizkimi striženimi živimi mejami, zidovi, pergolami ali zelenimi hodniki (potmi, ki imajo na vsaki strani ograjo iz žive meje). Vsak del ima različne geometrijske oblike, deli pa so med seboj povezani z ravnimi potmi. Majhne vrtove je mogoče tako oblikovati, da se stilsko povsem ujamejo z arhitekturo hiše s tem pa dosežemo harmonijo.

Formalni vrt

Sestavni del formalnega vrta so žive meje različnih oblik. Večina jih je nizkih, da ne zakrivajo pogleda na podobo posameznih delov. Za žive meje uporabljamo vedno zelene vrste, kot je pušpan ali tisa. Uporabimo lahko tudi navadno kalino (liguster), gaber in druge vrste, ki jih lahko obrezujemo. Uporaba pušpana bo v vrt prinesla značilen vonj te rastline, kar je sestavni del starih formalnih vrtov in parkov.

Poti v ravnih linijah dajejo formalnemu vrtu strukturo. Poti so simetrične, najpogosteje pa se v središču križajo. V križanju je element, ki pritegne pozornost: kip, vodnjak, drevo, okrogla greda ali kaj podobnega. Pomembno je, da vsaka pot vodi do točke oz. elementa, ki pritegne pozornost. Izogibamo se dolgim potem, ki so dolgočasne. Dolge poti prekinemo z manjšo gredo ali rožnim obokom.

Formalni vrt

Klasični formalni vrtovi imajo poti tlakovane z žganimi glinenimi ploščami. Uporabimo lahko tudi pesek, ki pa ga nasujemo v dovolj debeli plasti.

Formalni vrt omogoča široko izbiro rastlin. Uporabimo lahko različne trajnice, enoletnice, dvoletnice in druge rastline. Med izstopajočimi rastlinami je pušpan (Buxus sempervirens), ki ga uporabljamo za žive meje in za oblikovanje po načelu topiari. Rastline sadimo tako, da je videz vrta simetričen. Drevesa in grmovnice sadimo simetrično v parih. Tudi zelenjavni vrt lahko uredimo kot formalni vrt.

Pošlji povpraševanje in pridobi ponudbe
Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem