Sajenje rastlin v ribnik

Nekatere rastline sadimo v ribnik zaradi proizvodnje kisika (oksigenatorske rastline), nekatere, ker preprečujejo razvoj alg, največ rastlin pa sadimo zaradi njihovega videza oz. lepote. Ribnik je kot vodna greda.

Ko kupujemo rastline, pa naj bodo to vodne ali obvodne rastline, vedno izbiramo zdrave in nepoškodovane primerke. Rasti morajo v posodah brez alg in račje zeli. Alge in račja zel, ki jih prinesemo z novimi rastlinami, lahko povsem prerastejo ribnik. Njihovo odstranjevanje bo dolgotrajno in naporno. Na rastlinah ne smejo biti polži in jajčeca različnih živali. Rastline, ki rastejo pod vodo, morajo biti v vodi, za čas prenosa pa zapakirane plastične vrečke z dovolj vlage, da se ne izsušijo.

Rastline za ribnik najpogosteje gojimo v košarah ali zabojčkih iz plastičnih materialov. To nam omogoča, da rastline enostavno dvignemo iz ribnika, jih po potrebi uredimo (presadimo, razredčimo) in vrnemo nazaj, ali pa jih premestimo. Če sadimo v stalne grede, je to nekoliko zahtevnejše, če so stalne grede v ribniku, če pa so ob ribniku, pa bo presajanje lažje. Košare naj imajo široko in ravno dno, kar bo zagotovilo stabilnost. Stene košar so mrežaste, najbolj uporabne pa so tiste z drobno mrežo. Če imajo košare standardno mrežo (v reže brez težav porinemo prst), potem moramo stene obložiti z juto ali mrežo iz umetne mase.

Pri naravnih divjih ribnikih lahko rastline sadimo neposredno v zemljo na dnu ribnika. Kljub temu je priporočljivo, da rastline sadimo v košare, saj s tem preprečimo, da bi se preveč razširile. V Divjih ribnikih nekatere vrste hitro prerastejo druge in njihovo odstranjevanje je veliko bolj zapleteno. Če imamo rastline v košarah, jih lažje nadzorujemo in uravnavamo njihovo količino. Seveda pa moramo paziti, da nam ne »pobegnejo« in se razrastejo po dnu.

Če smo naredili nov ribnik, naj bo napolnjen z vodo najmanj 5 dni, preden bomo sadili rastline. V tem času se temperatura vode uravna z okoljem in naselijo se mikroorganizmi, ki ustvarijo primerno okolje za živali in rastline.

Vodne rastline sadimo v času aktivne rasti. Najprimernejši čas je v drugi polovici pomladi in prvi polovici poletja, da se bodo še pred jesenjo prilagodile novemu okolju. Ta čas je še posebej primeren za lokvanje, da bodo lahko pripravili dovolj zalog za preživetje zime. Če jih sadimo kasneje, v veliki meri propadejo.

Vodne rastline sadimo v dobro ilovnato vrtno prst. Bolj je ilovnata, bolje bodo uspevale. Zemlje nikakor ne smemo pognojiti s kompostom ali drugimi organskimi gnojili, prav tako ne uporabljamo šote. Organske snovi slabo vplivajo na kakovost vode, šota pa plava in pogosto vpliva na kislost vode. Če menimo, da je treba vrtno prst izboljšati, potem kupimo posebno gnojilo za vodne rastline, ki ga vmešamo v prst. Če rastline sadimo v košare ali zabojčke, naj bodo dovolj veliki, da se bodo rastline lahko razvijale. 

Globina sajenja je odvisna od posamezne vrste rastlin. Pred sajenjem se seznanimo, kakšno globino vode posamezne rastline potrebujejo.

Vlagoljubne in močvirske rastline sadimo v vlažne grede ob ribniku. Gredo napravimo tako, da odkopljemo približno 50 cm zemlje. Stene jame naj bodo poševne. Jamo prekrijemo s folijo za ribnik, katere zgornji rob naj se konča tik pod nivojem zemljišča. Na dnu v folijo napravimo več majhnih lukenj, skozi katere bo lahko voda počasi pronicala. Na luknje natresemo plast gramoza, ki bo preprečevala, da se bodo zamašile. Če želimo poenostaviti zalivanje, 15 do 20 cm globoko namestimo naluknjano cev za zalivanje, ki je speljana po obodu. Gredo zasujemo z odkopano, presejano zemljo, ki smo jo očistili plevelov, na vrhu pa nasujemo debelo plast zastirke iz organskega materiala, ki bo preprečevala izsuševanje. Rastline sadimo spomladi na enak način, kot sadimo trajnice, le gredo pred sajenjem temeljito namočimo. Rastline, ki se hitro razraščajo, sadimo v posode, da ne prerastejo celotne grede.

Obrobne rastline sadimo v košare ali zabojčke, ki jih položimo na police v vodi. Te rastline potrebujejo globino vode od 5 do 40 cm. Če imamo police globlje od potreb rastlin, košare podstavimo. Premer košare naj bo vsaj 25 cm ali več, odvisno od rastline. Zemljo v posodi prekrijemo s prodom.

Vodne rastline, ki rastejo v globoki vodi, sadimo v posode ali sadilne grede. Pomembno je, da jih dobro pritrdimo v zemljo, da jih ne odnese. Če so rastline večje, je smiselno posode obtežiti s svincem ali kamenjem. Na vrh košare nasujemo prod.

Plavajoče vodne rastline preprečujejo rast alg. Kupljene rastline položimo na vodo, da prosto plavajo. Ko se preveč namnožijo, jih del odstranimo, da ne preprečujejo rasti vodnih rastlin.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem