Vrtna vrata

Vrtna vrata so vhod v vrt. Z njimi se obiskovalec najprej sreča in lahko ga privabijo k obisku ali pa ga odbijejo. Napravijo prvi vtis. So prehod med javnim in zasebnim. Vrtna vrata ali vrtni vhod odraža značaj lastnika. Vrtnemu vhodu z vrtnimi vrati je treba pri načrtovanju nameniti posebno pozornost. Oblikujemo ga v skladu s podobo vrta. Vrtna vrata so lahko del predhišnega vrta.

Zelena vrtna vrata

Vrtna vrata naj bodo oblikovana tako, da bodo ustrezala svojemu namenu. Če gre za dovoz za avtomobile, naj bodo dovolj velika, da ne bomo imeli težav pri vožnji. Vrata so običajno precej obremenjena, zato naj bodo dovolj trdna. Vpeta naj bodo v stabilne stebre, ki so dovolj močni, da lahko nosijo njihovo težo. Njihova širina naj bo vsaj 1,5 m, da omogočajo udoben vstop dveh ljudi vzporedno ali pa človeka, ki potiska kolo.

Vrtna vrata naj bodo v skladu z vrtno ograjo. Vrata iz kovanega železa so primerna za kamnite, opečnate in železne ograje. Lesena vrata se dobro podajo k zidani ograji, slaba izbira pa so kovinska vrata pri leseni ograji. Za živo mejo so primerna kovinska ali lesena vrata.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem