Vzdrževanje vrtnega orodja

Vrtno orodje potrebuje redno vzdrževanje, da ohrani svojo uporabnost. Delo z nevzdrževanim orodjem postaja vedno težje, na koncu pa orodje postane neuporabno. Z rednim vzdrževanjem prihranimo denar, saj nam ni treba kupovati novega orodja.

Lesene dele, kot so ročaji in držaji, redno čistimo. Enkrat letno jih operemo z malo vode in pobrusimo s finim brusnim papirjem, da zgladimo površino. Ne brusimo lakiranih lesenih delov. Očistimo prah in vtremo laneno olje. Pri tem smo temeljiti. Olje vtiramo, dokler les ne bo več pil olja. Počakamo pol ure, nato pa ročaje obrišemo s čisto krpo.

Plastične in gumijaste dele po potrebi operemo z milom in vodo.

Enkrat letno očistimo kovinske dele orodja (lopate, grablje, motike itd.) z žičnato krtačo, da odstranimo vso umazanijo in morebitno rjo. Da preprečimo rjavenje, kovinsko orodje shranjujmo v posodah z mešanico peska in olja. Okolju najbolj prijazna je uporaba rastlinskega olja. V pesek zapičimo kovinske dele vse do držaja. Pesek bo nekoliko očistil orodje, olje pa bo preprečilo nastanek rje.

Kovinsko orodje, kot so lopate in motike, potrebuje redno brušenje. Topo orodje bo naredi delo napornejše. Brusimo lahko s posebnim ročnim brusom, ali pa uporabimo električni brus. Pri brušenju uporabljajmo zaščito za oči – zaščitna očala.

Orodje za obrezovanje (različne škarje) po vsaki uporabi temeljito očistimo in namažemo z oljem ali pa uporabimo WD-40.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem